poniedziałek, 31 marca 2014

Grillowany ananas z chilli, czyli lekko deserowo

Taki ananas może zastąpić ochotę na słodkie i jest lepszym rozwiązaniem niż bezwartościowy, przesłodzony baton :) Ananasy zaliczane są do owoców z wysoką zawartością cukru, po obróbce termicznej (grillowaniu), miałam wrażenie, że stał się jeszcze słodszy! Podobnie jest z resztą z marchewką - dla mnie zawsze ta ugotowana jest słodsza od surowej, wraz z obróbką termiczną niestety wzrasta również indeks glikemiczny.  Przyjmuje się jednak, że ananas posiada właściwości odchudzające i przyspiesza metabolizm, jest na ten temat naprawdę dużo artykułów w sieci, jeśli chcecie, to doczytajcie sobie informacje na ten temat :) 

Jeden cienki plaster takiego ananasa to 27 kcal
Białko: 0,3 g
Tłuszcze:  0,01 g
Węglowodany:  7,1 g


Składniki:
  • plaster świeżego ananasa
  • papryczka chilli (opcjonalnie może być w proszku)
Ananasa obrać ,wykroić środek , posypać drobno posiekaną papryczką chilli, jej ilość musicie dobrać odpowiednio do waszego progu ostrości. Następnie nagrzać elektryczny grill lub patelnię grillową. Opcjonalnie można podprażyć na suchej patelni łyżeczkę pestek, np: dyni czy słonecznika i posypać zgrillowane ananasy.


3 komentarze:

  1. Prezentuje się wyśmienicie - choć to jeszcze nie czas na grillowanie, ja na pewno spróbuję niedługo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można skorzystać z grilla elektrycznego :)

      Usuń
  2. Grillowany ananas jest pyszny! Miałam ostatnio okazję spróbować takiego ananasa, co prawda bez dodatku chili, ale był i tak wspaniały i słodziutki. I w 100% się zgadzam - jest o niebo lepszy i zdrowszy niż nadmuchany kaloriami baton :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...