środa, 12 marca 2014

Domowa pełnoziarnista paprykowo-pomidorowa tortilla z makrelą

Tortilla bardzo szybka do wykonania, do zjedzenia na zimno. Oczywiście można kupić gotowy placek, ale zalecam jednak do rezygnacji z długich list użytych składników i zastąpić je produktem w pełni naturalnym. Oczywiście można użyć wędzonej, świeżej makreli, ja użyłam tej z puszki, ponieważ chcę pozużywać zalegające rzeczy z szafek i lodówki. 
Przepis na jedną tortillę, choć niewykluczone, że zostanie Wam trochę po wykrojeniu okrągłego kształtu z pełnoziarnistego placka. Ja to niewykorzystane ciasto trzymam w lodówce nawet do 3 dni, by ponownie przygotować z niego tortillę.

Składniki:

Na tortillę:
  • 1/2-3/4 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, opcjonalnie bardzo drobno posiekane suszone pomidory, najlepiej bez zalewy, czosnek granulowany
  • woda (aż ciasto się połączy, ilość zależy od rodzaju użytej mąki)
 Dodatki:
  • pół makreli z puszki w pomidorach
  • parę liści sałaty
  • łyżka kukurydzy konserwowej (najlepiej bez dodatku cukru)
  • kawałek czerwonej cebuli
  • pół pomidora
  • ogórek konserwowy
Placek na tortillę wykonać według TEGO przepisu.
Wykonanie jest bardzo proste! Wszystkie składniki jeśli tego wymagają pokroić, ułożyć na placku sałatę i resztę dodatków, wszystko zawinąć i ubezpieczyć przed rozpadnięciem owijając folią aluminiową, gotowe :)


4 komentarze:

  1. Długo czekałam, aż znajdę jakiś idealny w sam raz dla mnie przepis na tortillę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie okryłam, że moje ciasto na tortillę smakuje jeszcze lepiej i wałkuje się łatwiej jak odleży 2 dni w lodówce <3

      Usuń
  2. Tortillę bardzo lubię a wersji z makrelą jeszcze nie próbowałam, na pewno ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...