poniedziałek, 3 lutego 2014

Zdrowe burgery amarantusowe z pieczarkami

Już daaawno temu dostałam od Ekoproduktu przesyłkę z produktami, między innymi znajdowało się w niej opakowanie ziaren amarantusa firmy Amarello. Nie mogłam się zebrać, żeby cokolwiek z niego przygotować, aż wpadłam na pomysł kotletów. Są naprawdę smaczne i sycące, amarantus wcale nie dominuje w smaku. Można je zabrać nawet na obiad na wynos. Z podanych składników powinno wyjść około 8 płaskich kotletów, opcjonalnie można je oczywiście upiec w piekarniku :)



 Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 3 łyżki ugotowanych ziaren amarantusa
  • 2 duże pieczarki
  • jeden ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • jajko
  • sól, pieprz, opcjonalnie przyprawy, np słodka papryka, zioła prowansalskie/ koperek

Ziarna amarantusa ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki obrać , pokroić dość drobno i poddusić na beztłuszczowej patelni. Gdy amarantus i pieczarki wystygną pomieszać je z mięsem mielonym, dodać bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki oraz przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać dłonią. Formować mokrymi dłońmi kotlety i smażyć z obu stron na beztłuszczowej patelni na złocisty kolor. Kotlety nie mogą być zbyt grube, bo wtedy się przypalą. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis.
    Przeglądam Twojego bloga i jestem oczarowana, właśnie takich przepisów szukałam! Świetny blog :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...