sobota, 22 lutego 2014

Wegetariańska zapiekanka z kotletów sojowych

Chciałam przygotować coś nowego z brokuła, jakiś czas temu otrzymałam w przesyłce od Sante kotlety sojowe, postanowiłam więc je wykorzystać. Soja jest dobrym źródłem białka, taka zapiekanka z dodatkiem kaszy może stworzyć pełnowartościowy posiłek. By danie było jeszcze mniej kaloryczne, ser żółty, który na ogół używa się w zapiekankach, zastąpiłam jajkiem wymieszanym z jogurtem. Należy jednak pamiętać, żeby nie używać jogurtu 0 % do obróbki termicznej, bo jest duże prawdopodobieństwo, że jogurt skwaśnieje. Smacznego! :)


Składniki:
  • 6-7 kotletów sojowych (firmy Sante)
  • 1/3 brokuła
  • 5-6 dużych pieczarek
  • mały kubek jogurtu naturalnego, ale nie 0%
  • jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kotlety sojowe ugotować w wodzie doprawionej solą i najlepiej suszonymi warzywami, ale trochę krócej niż podane jest w przepisie na opakowaniu kotletów sojowych. Kotlety można pokroić lub nie, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Brokuły podzielone na mniejsze kawałki ugorować w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na kawałki i poddusić na suchej patelni z ziołami prowansalskimi. Ułożyć brokuły i pieczarki na kotletach sojowych.
 Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, solą i pieprzem, polać warzywa, zapiekać przez 20-25 minut w piekarnik nagrzanym do 180 stopni.

12 komentarzy:

  1. nie lubię kotletów sojowych, ale zapiekanka mnie kusiła :D
    Może jednak się zdecyduje w któryś dzień? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, ja się już do nich przekonałam, dużo białka, a dzięki przyprawom nie muszą być nijakie :)

      Usuń
  2. kotletów sojowych w formie zapiekanki jeszcze nie jadłam :) chyba pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię obiadowe zapiekanki ( w identycznym naczyniu swoją drogą ;P), ta wersja bardzo mi do gustu przypadła, kotletów sojowych ze 100 lat nie jadłam ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahah wiem, wiem była przecena, tak rzadko z niego korzystam! Ty pewnie do swoich śniadaniowych wariacji wykorzystujesz je znacznie częściej :)

      Usuń
  4. Zapiekanka na nowy sposób, świetny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotlety sojowe jadłam tylko raz, chyba z 6 lat temu, więc nawet nie pamiętam ich smaku :D Zapiekanka wygląda smakowicie, więc chyba się skuszę na ich zakup ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, mam wszystkie składniki! Sytuacja niecodzienna, bo zawsze mi czegoś brakuje. To znak, że muszę zrobić dziś na obiad twoją zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna alternatywa dla kotletów robionych w tradycyjny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie zastanawialam sie co by tu upichcic z kotletow i brokula , zastanawialam sie nad tortilla ale teraz widze , ze moje plany sie zmienia , skladniki są nic tylk ogotowac ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja z kotletów sojowych robię sałatkę. Od czasu do czasu warto ją zjeść, ze względu na właściwości soi. Mój przepis: -> sałatka z kotletów sojowych

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...