poniedziałek, 17 lutego 2014

Lekka sałatka z fetą i pomidorami

Podczas serfowania po sieci znalazłam podobny przepis, akurat miałam wymagane składniki, sos majonezowy zastąpiłam jogurtowym, do którego dodałam od siebie łyżeczkę musztardy, prezentacja tej sałatki przedstawiona na stronie mnie urzekła, musiałam to powtórzyć! Sałatka smakuje naprawdę nieziemsko, a przygotowana z prawdziwych, dojrzewających w sezonie pomidorów będzie jeszcze lepsza!
 
Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze. Pomidory są zasobne również w kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin. Działanie tych substancji zwalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.
 
 

Składniki:
  • pomidor
  • 2 łyżki startego sera feta light (12% tłuszczu)
  • pół małego kubka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majonezu, najlepiej Dijon
  • sól, pieprz
Zagotować wodę, sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Jogurt naturalny pomieszać z przeciśniętym przez praskę ząbek czosnku, solą, pieprzem i łyżeczką majonezu, odstawić do przegryzienia. Sos wlać do półmiska, na niego położyć pokrojone pomidory i wszystko posypać startym na grubych oczkach serem feta, wstawić na przynajmniej 20 minut do lodówki.


1 komentarz:

  1. spróbuj dać do tego prażone płatki migdalów lub słonecznika. Zobaczysz że to będzie super uzupełnienie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...