sobota, 1 marca 2014

Gofry owsiane z owocami (jeden - 62 kcal)

Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam takie letnie gofry, były pyszne! Można je podać  dowolnymi owocami, ja na gofry położyłam truskawki, banany, mandarynki, winogrono i ananasa. Są mocno waniliowe, nie przesłodzone. Należy pamiętać, żeby przed nalaniem ciasta do gofrownicy, lekko posmarować ją dowolnym tłuszczem. Z podanych składników powinno wyjść 7 gofrów, a wartość kaloryczna podana jest dla gofrów bez owoców.



 Składniki:
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych (u mnie Sante)
  • 2 jajka klasy M
  • szklanka mleka 2%
  • 2 czubate łyżki otrębów pszennych (u mnie Sante)
  • 1,5łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • tłuszcz do posmarowania gofrownicy
  • dowolne owoce
Na początku oddzielić białka od żółtek. Do miski z żółtkami wlać mleko, dosypać cukier, otręby sodę i ekstrakt z wanilii.  Płatki owsiane zmielić w młynku (opcjonalnie można użyć mąki owsianej), dodać o miski z żółtkami, wszystko dokładnie zmiksować mikserem i ostawić, by otręby napęczniały. W tym czasie przygotować owoce, z którymi chcecie podać gofry. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy odwrócicie miskę do góry dnem, białko nie powinno spłynąć. Gofrownicę nasmarować tłuszczem przy pomocy pędzelka, ja użyłam tłuszczu kokosowego. Ubitą pianę dodawać do masy z żółtkami porcjami, delikatnie mieszając łyżką, aż masa połączy się w jednolite ciasto. Nakładać do maksymalnie rozgrzanej gofrownicy i piec dłużej nić standardowe, pszenne gofry. Smacznego :)

Wartość kaloryczna wszystkich gofrów : 433 kcal
Białko: 20,12 g
Tłuszcze: 16,9 g
Węglowodany: 45 g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 62  kcal
Białko: 2,9 g
Tłuszcze: 2,4 g
Węglowodany:  6,4 g



 Lekkie desery bez piekarnika

15 komentarzy:

  1. Gofry są cudowne *.* Ja do moich zawsze sypnę maku lub kokosu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maku nie lubię, ale z kokosem spróbuję, dzięki :)

      Usuń
  2. genialnie!
    ja się tylko pytam, czemu nadal nie posiadam gofrownicy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je wczoraj, wyszły przepyszne! Jedyne co dodałam to niestety łyżkę zwykłej mąki pszennej, bo strasznie rzadkie ciasto wyszło. Gofry są chrupiące i pyszne w smaku. Podałam je z winogronami bezpestkowymi, madarynkami, kiwi i bananem. Pycha!
    Dziękuje za przepis i będę zaglądać często do Ciebie bo ćwiczymy z mężem i spodobał nam się Twój blog.
    Miło widzieć przepisy z białkiem, idealne dla męża mojego (ćwiczy na siłowni).

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne! Jak większość przepisów, tylko tyle tego ze mam problem, co najpierw zrobic ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie po kolei i zdawaj relację z każdego :)

      Usuń
  5. Gofry pod wpływem objętości zwiększają liczbę kalorii więc na pewno nie mają one tylko 62 kcal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ze jest ich objetosciowo wiecej po napecznieniu, nie oznacza ze maja wiecej kalorii :) z powietrza dodatkowe kaloroe sie nie wezma :D oj lidzie ludzie.. :)

      Usuń
  6. Mimo trzech podejść za każdym razem przystawały do gofrownicy... ehh dwie lewe ręce :( chyba zostanę przy jogurtach z truskawkami na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wygladaja ile sztuk wychodzi??:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny smak! Wyparły pszenne gofry! :) Zawsze dodaje lyzke maki pszennej i troche wiecej maki owsianej (ok. 5 lyzek), a za niedlugo sprobuje dac mniej mleka i moze wtedy ciasto bedzie troche gestsze. Pozdrawiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Po mojemu ciasto za rzadkie. 8 łyżek płatków zmielonych plus dwie łyżki mąki pelnoziarnistej, 1 białko, 1 szkl. chudego mleka, 1 łyżka ksylitolu, 1/4 soli, aromat waniliowy. To moja wersja bez cholesterolu i cukru. Na wierzch zmiksowane podmrożone truskawki z jogurtem 0% i ksylitolem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto musi chwile odstac przed polaczeniem z bialkami. Wtedu otreby i platki.napecznieja wciagajac plyn. Wystarczy 20 min.

      Usuń
  10. Ale smaku narobiłaś :d
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Straszny ze mnie gofrowy łasuch. Swego czasu jak kupiłam nową gofrownice Profi to potrafiłam jeść gofry 2-3 razy w tygodniu no i powoli zaczęłam rosnąć wszerz ;/. Ale trudno się leczyć z uzależnienia goframi dlatego jadam te dietetyczne, a słodkie to tak raz na 3 tygodnie. Zapisze swoje Twój przepis i wypróbuję na początku tygodnia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...