poniedziałek, 13 stycznia 2014

Oszukany kebab

Ostatnio przygotowywałam ''oszukany kebab'', inspirację znalazłam już bardzo dawno temu w książce ''Gotuj i chudnij'' ( z której w sumie niewiele przepisów przypasowało do mojego gustu). Posiadam oba wydania książki, większość receptur, które się w nich znajdują są bardzo wyszukane i zajmują dość dużo czasu, często nie opierają się na niskokalorycznych produktach (bądź tych z niskim IG), a jedynie na bardzo małej porcji zjedzonej potrawy, ale ten pomysł akurat mi się spodobał! Zawsze to jakieś urozmaicenie, zamiast tortilli, używa się dużego liścia sałaty lodowej, który pomieści naprawdę dużo farszu. Przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Przepis jest niskowęglowodanowy, by jeszcze bardziej obciąć ww, można pominąć kukurydzę, jednak ona znacznie poprawia smak :) Jako sosu można użyć ketchupu (najlepiej na bazie koncentratu) pomieszanego z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, opcjonalnie można dodać też musztardę, ale o majonezie raczej należy zapomnieć. Przepis nie sprawdza się na wynos, bo po pierwsze warzywa puszczają sok, a po drugie, zjedzenie tego i pozostanie czystym jest raczej niewykonalne. Na pewno zrobię ponownie, bo to dobra opcja na niskoenergetyczny, sycący obiad/ kolację low carb :) Ciężko jest podać dokładne ilości składników, podam co ja dodałam i ile, by wyszły mi 3 ''tortille''.


Składniki:
  • duże liście sałaty lodowej (3)
  • pomidor
  • pierś z kurczaka (około 150 g)
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej (bez dodatku cukru)
  • 1/4 cebuli (najlepiej czerwonej)
  • 1/5 czerwonej papryki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/5 ogórka zielonego długiego
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku + łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • ketchup
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (można przygotować samemu lub użyć takiej, która nie zawiera cukru w składzie lub ma go na ostatnim miejscu na liście wymienionych składników przyprawy)

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, obsypać przyprawą kebab i odstawić na 10 minut. Delikatnie oderwać liście sałaty i umyć, wysuszyć. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Możecie również zanurzyć pomidora we wrzątku i zdjąć z niego skórkę i potem dopiero pokroić. Przygotować sos czosnkowy - wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętymi przez praskę, obranymi ząbkami czosnku, dodać łyżeczkę musztardy, sól i pieprz, wszystko wymieszać i odstawić aż się przegryzie.  W tym czasie usmażyć na beztłuszczowej patelni pierś z kurczaka. liście sałaty posmarować sosem czosnkowym i ketchupem, układać dodatki, na koniec wszystko znowu polać sosem i zawinąć jak tortillę, musicie to robić dość delikatnie, żeby liście się nie rozerwały, w razie czego można je owijać podwójnie, smacznego :)









15 komentarzy:

  1. Sądzę, że prawdziwego miłośnika prawdziwych kebabów by to nie zadowoliło, ale ja np. zwykłych kebabów nie lubiłam nigdy, a takiego chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie nie, ale ta opcja jest naprawdę smaczna! :)

      Usuń
  2. Super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czmu juz nie zamieszczac kalorycznosci posiłków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez czas, a raczej jego brak... jeszcze od czasu do czasu to robię, a w wolnym czasie aktualizuję te wpisy, w których jej nie ma.

      Usuń
  4. i nie potrzeba już nic więcej! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. warzywa i białko, idealne na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł. :) Taka sałatka w formie kebaba, muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. toz to moje najulubiensze sniadanie, obiad i kolacja ;))) naprawde moge to jest non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam już dwa razy. Właśnie przed chwilą zjadłam dwa takie kebaby i zaraz pęknę :D
    Nawet mój ukochany uważa, że kebab w sałacie jest dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow, to naprawdę duże osiągnięcie, bo rzadko posiłki lajt albo oszukane smakują facetom :)

      Usuń
  9. Dobra opcja dla wygodnego jedzenia i stabilnosci kebaba jest owinięcie go w papier ryżowy, wówczas możemy go wziąc do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pokochalam cie za ten przepis. Jestes wielka jesli reszta przepisow jest choc troche tak dobra to biore sie do gotowania z toba.
    Maja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bierz się i próbuj, przy okazji zdawaj relacje! dzięki! :)

      Usuń
  11. Ciekawy pomysł, będę musiał spróbować;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...