czwartek, 9 stycznia 2014

Pieczeń z piersi indyczej po włosku

Taka pieczeń jest dobra zarówno jako dodatek do chleba, jak i mięso do obiadu. Jeśli upiecze się ją w rękawie, do którego włoży się jabłko, to jest naprawdę wilgotna. Dodatkowo dzięki wcześniejszemu obsmażeniu piersi na patelni, przed włożeniem do piekarnika, pory zostaną zamknięte i podczas pieczenia woda z niego nie będzie uciekać. Przygotowywałam ją już parę razy wcześniej, czasami na święta, a czasami do codziennego jedzenia,, zawsze wszystkim bardzo smakowała, nadaje się nie tylko dla osób na diecie.
Od strony wartości odżywczych: Pierś z indycza jest jednym z najchudszych mięs, przez zjedzenia kawałka takiej pieczeniu, dostarczymy sobie dużo białka, a niewiele tłuszczu, o węglowodanach nie ma mowy.



Składniki:
  • 800 g fileta z indyka
  • duża garść świeżej bazylii
  • oregano (najlepiej świeże)
  • po 3/4 łyżeczki cząbru, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • pół jabłka
Mięso dokładnie umyć i oczyścić. Liście bazylii i ewentualnie świeżego oregano umyć i drobno posiekać, wrzucić do miseczki, do tego dodać troszkę oliwy, wodę sól, pieprz, tymianek, cząber, paprykę i rozmaryn, wszystko wymieszać i odstawić. Mięso delikatnie ponacinać i powsadzać do środka przekrojone na pół ząbki czosnku, wszystko nasmarować wcześniej wymieszanymi przyprawami i zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 12 godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Opcjonalnie do marynaty można dodać suszonych pomidorów. Po upływie tego czasu, mięso zawinąć sznurkiem, by było bardziej zwarte i potem łatwiejsze do pokrojenia i upieczenia, zawiązać i włożyć je do rękawa do pieczenia, do środka dorzucić pół nieobranego jabłka i dokładniej zawiązać dwa końce rękawa. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35-40 minut, potem rozkroić delikatnie nożem rękaw i zwiększyć temperaturę do 200-220 stopni i piec w takiej temperaturze, by mięso się przypiekło z wierzchu. Po upieczeniu wyjąć mięso i nie kroić natychmiast po jego wyciągnięciu, poczekać aż przestygnie, by nie uciekły z niego soki. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, zjadłabym taką pieczeń:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczny zestaw przypraw, w sam raz na nasze podbienie :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju mięsa a w takiej wersji to juz w ogóle wygląda bardzo zachęcająco i apatycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...