Taka pieczeń jest dobra zarówno jako dodatek do chleba, jak i mięso do obiadu. Jeśli upiecze się ją w rękawie, do którego włoży się jabłko, to jest naprawdę wilgotna. Dodatkowo dzięki wcześniejszemu obsmażeniu piersi na patelni, przed włożeniem do piekarnika, pory zostaną zamknięte i podczas pieczenia woda z niego nie będzie uciekać. Przygotowywałam ją już parę razy wcześniej, czasami na święta, a czasami do codziennego jedzenia,, zawsze wszystkim bardzo smakowała, nadaje się nie tylko dla osób na diecie.
Od strony wartości odżywczych: Pierś z indycza jest jednym z najchudszych mięs, przez zjedzenia kawałka takiej pieczeniu, dostarczymy sobie dużo białka, a niewiele tłuszczu, o węglowodanach nie ma mowy.
Składniki:
Od strony wartości odżywczych: Pierś z indycza jest jednym z najchudszych mięs, przez zjedzenia kawałka takiej pieczeniu, dostarczymy sobie dużo białka, a niewiele tłuszczu, o węglowodanach nie ma mowy.
Składniki:
- 800 g fileta z indyka
- duża garść świeżej bazylii
- oregano (najlepiej świeże)
- po 3/4 łyżeczki cząbru, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki
- 3-4 ząbki czosnku
- opcjonalnie suszone pomidory
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- pół jabłka
Wygląda bardzo apetycznie, zjadłabym taką pieczeń:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny zestaw przypraw, w sam raz na nasze podbienie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju mięsa a w takiej wersji to juz w ogóle wygląda bardzo zachęcająco i apatycznie.
OdpowiedzUsuń