środa, 22 stycznia 2014

Pełnoziarnista orkiszowa pizza z kurczakiem

Pizza jest dobrym rozwiązaniem na wynos, by unikać kupowania słodkich bułek czy gotowych kanapek. Dzięki temu, że jest pełnoziarnista, powinna na dłużej zaspokoić głód. Nie wymaga dużo pracy ani zdolności kulinarnych. Z podanych składników wyszła jedna mała i dość cienka pizza :)



Składniki

Na ciasto:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • zioła prowansalskie, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli
  • ciepla woda
Sos:
  • koncentrat pomidorowy 30 %/ przecier pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie ząbek czosnku
Dodatki:
  • 100-150g piersi z kurczaka
  • kawałek papryki
  • mała cebula
  • plaster żółtego sera (u mnie gouda o obniżonej zawartości tłuszczu)
Drożdże połączyć z wodą i dodać cukier, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie połączyć przesianą przez sito mąkę, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wcześniej przygotowany zaczyn, wszystko wyrobić. Ciasto odstawić na około godzinę.
W tym czasie przygotować dodatki: pierś z kurczaka oczyścić ze zbędnego tłuszczu i błonek, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i lekko podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu (nie można jej przesmażyć, bo ona ma ''dojść'' w piekarniku) , paprykę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser w drobniejsze kawałki. Nie miałam czasu, by przygotowywać sos pomidorowy z przecieru, dlatego poszłam na łatwiznę i zmieszałam koncentrat z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami, dał radę.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować placek na pizzę, nałożyć sos i wszystkie dodatki zapiekać w 200 stopniach przez około 15 minut lub dłużej (trzeba kontrolować).

 

12 komentarzy:

  1. Juz robilam pizze pełnoziarnistą wg Twojego przepisu tylko inną i była bardzo dobra wiec teraz chętnie wypróbuje wersję orkiszową :) a znając Twoje przepisy to na pewno sie nie zawiodę :) pozdrawiam kochana i oby wiecej takich wspaniałych pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest bardzo dobre ciasto, alternatywa dla standardowej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę wyszla mała? Na zdjęciu wygląda na dość sporą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. porównuję ją z dużą pizzą z pizzerii, wtedy można ją nazwać małą :)

      Usuń
  6. orkiszowa pizza jest najlepsza <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też orkiszową najbardziej lubię <3

      Usuń
  7. tak się cieszę, że natrafiłam na Twojego bloga! :) pizza wyszła przepyszna! Jeśli wydasz książkę z tymi przepisami będę pierwsza w księgarni! :) miło by było mieć taką książkę pod ręką w kuchni:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha jesteś kolejną osobą, która wspomniała o książce! Dzięki, pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. 20 g suchych czy świeżych drożdży?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...