czwartek, 2 stycznia 2014

Otrębowe gofry = gofry light :)

Te gofry znacznie różnią się od gofrów pełnoziarnistych, są smaczne i sycące. Przez zmielenie, otręby niestety tracą część swoich cudownych właściwości. Udzielę Wam paru ważnych wskazówek :) Ważne jest, by nasmarować gofrownicę przed nałożeniem do niej ciasta tłuszczem, nawet jeśli nie musicie tego robić podczas robienia normalnych, pszennych gofrów. W składnikach napisałam cukier- tak naprawdę można dodać dowolny - trzcinowy, fruktozę czy ksylitol, ja wybrałam ten drugi, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i jest zdecydowanie najsłodszy (można go dodać tyle samo, co cukru białego, czyli sacharozy, a ta porcja jest słodsza i ma mniej kalorii). Mleko... raczej radzę unikać tego 0%, ale 3,2% również, dlatego zalecam 1,5 lub ewentualnie 2%.  Gofry zdecydowanie najlepiej smakują z owocami, ponieważ same nie są zbyt słodkie! :)


Składniki:
  • jajko
  • 6 sporych łyżek otrębów
  • 5 łyżek mleka 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
  • oliwa lub inny tłuszcz do posmarowania gofrownicy
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Otręby dokładnie zmielić w młynku na mąkę. Żółtko zmiksować z mlekiem, cukrem, wanilią i otrębową mąką. Delikatnie wmieszać białka i odstawić na parę minut. Gofrownicę lekko posmarować oliwą lub innym tłuszczem i zrobić gofry, podać z owocami.

8 komentarzy:

  1. Mniam, idealne na śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne dla mnie. Otręby są u mnie na porządku dziennym, a z racji że od niedawna posiadam gofrownice z chęcią bym takie wypróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na bardzo chrupiące, są takie?

    Też dziś szaleją u mnie na blogu gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne ! Chyba wiem od jakich gofrów zacznę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczę, szkoda że nie mam gofrownicy... Mimo wszystko świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czy ktoś już wypróbował przepis ale dodam opinie na przyszłość. Ogólnie gofry wyszły smaczne, ale żeby wyszly mi dwa gofry(!) musiałam dodać znacznie wiecej otrębów, mleka a później już wody, gofry są mięciutkie, ale może to kwestia pieczenia bo nie wiedziałam dokladnie jak długo (10 minut bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia będzie ok). Takie idealne śniadanie - zdrowo, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...