poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ciasteczka z płatkami i tahini

Ciasteczka te są dość chrupiące ,posiadają zdrowe tłuszcze i zarówno proste (z czekolady), jak i złożone ( z płatków owsianych) węglowodany. Część czekolady gorzkiej można zastąpić dobrej jakości czekoladą mleczną, ponieważ ciasteczka te nie są zbyt słodkie.  Tahini, czyli masło sezamowe, mimo że dodaje się go dość niewiele, dominuje w tych ciastkach. Idealna przekąska do kawy :) Z podanych składników wyszło mi 18 ciastek.



Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (lun dowolnego mixu płatków)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dwa paski gorzkiej czekolady
  • jajko
  • 2 łyżki pasty tahini (KLIK)

Jajko ubić wraz z pastą tahini ( około 2 minut).  Wrzucić sodę, płatki i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut, by płatki napęczniały.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut aż staną się złociste.


 
 
 

5 komentarzy:

  1. świetne te ciasteczka!! proste w wykonaniu i na pewno pyszne i chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsiane a z tahini jeszcze nie jadłam :) p.s mam nadzieje ze ze zdrowiem juz wszystko w porządku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszą mnie te ciastka, szczególnie ta pasta tahini: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ! Uwielbiam takie - kiedyś często robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...