piątek, 20 grudnia 2013

Razowe orkiszowe ciasteczka korzenne

Wczoraj wróciłam już do domu, miesiąc mnie nie było i już tęskniłam za domem, od razu wzięłam się za ubieranie choinki :) Na jutro planuję z mamą dzień pieczenia, robimy ciasta, ciasteczka i do tego pieczone pierogi z ciasta drożdżowego i pieczeń z indyka. Nie wszystko będzie light, ale zapiszę przepisy. Muszę poprzeglądać książki kucharskie ze zdrowymi recepturami i książki z poradami odnośnie dobrego żywienia i wybrać najlepsze przepisy lekko je modyfikując. 
Ciasteczka te są zdrowszą odmianą pierniczków, ale nie smakują identycznie tak jak one, warto jednak spróbować, bo wykonanie jest naprawdę szybie i łatwe! W piekarniku ich kształt się trochę zniekształcił i nie wyglądają już tak ładnie po pieczeniu.



Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika (należy sprawdzić, czy nie ma w składzie cukru lub przygotować ją samodzielnie)
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki ksylitolu
  • jajko klasy M
  • trochę mleka ( aż dokładne wyrobienie ciastek będzie możliwe)

Przygotowanie jest banalnie proste! Olej kokosowy, jako że znajduje się w postaci stałej należy włożyć do miski z ciepłą wodą, poczekać aż stanie się płynny. Do miski wsypać mąkę, dodać przyprawę do piernika, olej kokosowy, sodę, sól i ksylitol, wymieszać i wyrabiać ciasto, stopniowo dodawać mleko, aż ciasto się zlepi. Odstawić je na 15 minut. Rozłożyć matę/stolnicę i przygotować wałek, podsypać blat lekko mąką orkiszową, rozwałkować ciasto na mniej więcej 1,5-2cm, wycinać dowolne kształty, u mnie serduszka i kółeczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ostępach, bo ciastka jeszcze urosną. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarnika przez około 15 minut.  





7 komentarzy:

  1. nawet jeśli tak nie wyglądają, to najważniejsze, ze smakują jak prawdziwe pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet jeśli tak nie wyglądają, to najważniejsze, ze smakują jak prawdziwe pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby nie to, że mam 5 dużych puszek pierników w domu już upieczonych, to chętnie bym te zrobiła, ale pewnie i tak zrobię po świętach :P

    A kochana, czy te 2 dni w roku musisz jeść mega zdrowo? Prowadzisz bardzo zdrową dietę, przygotowujesz posiłki jak mało kto i masz fantastyczną figurę, więc możesz sobie pozwolić te kilka dni w roku wyjątkowo zjeść to co inni, a nie zawsze z osobnym swoim zdrowym talerzem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... powiem Ci, że nie muszę jeść zdrowo nawet w te dni, ale chcę, dlatego robię razowe pierogi z farszem light, do tego te pieczone drożdżowe pełnoziarniste, tak się przyzwyczaiłam, że już wolę ten sposób - zdrowszy :) Smażonego karpia nigdy nie lubiłam, mama piecze miodownik i makowiec, a do tych ciast nigdy mnie nie ciągnęło, planujemy też sernik, który akurat uwielbiam, więc na pewno zjem :)

      Usuń
  4. o na pewno je zrobię ale dopiero po świętach :) a czy przepis na pieczone pierożki o których wspomniałaś wyżej też wrzucisz? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że wrzucę, już zrobiłam, jedne z mięsem mielonym z indyka, drugie z kapustą i grzybami, pyszne! :)

      Usuń
  5. ile mają wszystkie ciasteczka kcal?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...