środa, 4 grudnia 2013

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto drożdżowe

Ciasto wyszło mistrzowskie! Robiłam je pierwszy raz, ponieważ ostatnio mój współlokator pokazał klasę i zrobił pyszne, ale niestety pszenne drożdżowe. Chciałam wykonać całkiem podobne, ale zdrowszą wersję bez kruszonki (i tak ją zawsze zdejmuję), z mąki pełnoziarnistej, sacharozę, czyli najzwyklejszy cukier dostępny w sklepie zastąpiłam cukrem trzcinowym i ksylitolem, a masło, olejem kokosowym. Drożdżowe wyszło nie za słodkie, bardzo puszyste i delikatne w smaku. Jest świetnym rozwiązaniem na zdrowe słodkie śniadanie dostarczające węglowodanów, które dodadzą od rana energii. Olej kokosowy i ksylitol otrzymałam od strony internetowej oferującej ekologiczne produkty - Naturalnej Spiżarni. Powyższe produkty podlinkowałam bezpośrednio do opisu na tej stronie.




Przepis na małą blachę, u mnie mala tortownica. Jeśli chcecie zrobić normalną blachę, najlepiej podwoić składniki, ciasto znacznie urośnie jeszcze podczas pieczenia! Nie robiłam żadnej kruszonki, ani nie dodawałam owoców, bo miałam ogromną ochotę na zjedzenie go z domowym dżemem śliwkowym! :)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka tej mąki do zaczynu z drożdży
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka 1,5-2%
  • łyżka ksylitolu KLIK
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oleju kokosowego KLIK
  • 2 duże jajka (najlepiej ekologiczne)
  • parę kropel olejku waniliowego
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, troszkę ksylitolu i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut aż wyrośnie. Do miski wsypać mix mąk, olej kokosowy, olejek waniliowy. Dokładnie ubić jaja z cukrem, dodać do mąk i reszty składników, na końcu dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić (około 10 minut i ręka boli tak bardzo, jakby miała zaraz odpaść :)) , odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny lub dłużej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i odstawić na 40 minut. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. W żadnym wypadku podczas pieczenia nie otwierać piekarnika!



14 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Jadłabym *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda jak gigantyczny pączek:P Wyrosło cudnie! Moje drożdżowce w zdrowej wersji to zwykle takie ulepki, ale i takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie przez dodatek mąki pszennej tak urosło, następnym razem zrobię całkowicie pelnoziarniste :) każde drożdżowe jest pyszne!

      Usuń
    2. Faktycznie wygląda jak pączek :p
      A z tym, że każde drożdżowe jest pyszne ciężko się nie zgodzić, bo kto nie lubi takiego świeżo upieczonego, jeszcze lekko ciepłego drożdżowego ciasta? :DD
      A tutaj jeszcze w zdrowszej wersji, więc już w ogóle idealnie!

      Usuń
  4. Czy zamiast mleka zwykłego można dodać mleko ryżowe lub inne roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę jest mistrzowskie! Za każdym razem jak je zrobie to znika prawie ze od razu. Z czystym sumieniem i serdecznie polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można upiec to ciasto na samej mące orkiszowej jasnej np typ 700, bez dodatku mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zamienić orkiszową na żytnią? raz robiłam i wyszlo tak twarde że nie dało sie jeść :(
    z góry dziękuję za odpoweidź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, chociaż jestem w szoku, bo moje było naprawdę puszyste!

      Usuń
    2. ja robiłam z samej mąki orkiszowej i wyszło puszyste jak chmurka - nawet pszenne mi takie nigdy nie wyszło. Myślę, że to kwestia długości wyrabiania - gluten z orkiszu wymaga więcej czasu. No i może za twarde ciasto było - moje było dość lekkie i klejące.

      Usuń
  8. Czy drożdże wyrosną na ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...