piątek, 13 grudnia 2013

Drożdżowe orkiszowe bułki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Taką bułkę można zarać ze sobą na wynos jako zdrową przekąskę. Na pewno zapewni uczucie sytości na dłużej niż standardowa pszenna bułka słodka kupowana na szybko w drodze na autobus do szkoły czy pracy :) Jabłka można uprażyć samemu, ja często robię jesienią przetwory z prażonych jabłek - PRZEPIS - idealnie nadają się to tego typu wypieków/ szarlotki czy rozgrzewającej owsianki z cynamonem. Te kupne często zawierają zbędny dodatek cukru i konserwantów, bo często miesiącami stoją na sklepowych półkach. Jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Zawierają witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i podczas takiej pogody jak teraz pomoże nam zapobiegać ewentualnym przeziębieniom. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.

Z podanych składników wyszło mi 10 średniej wielkości bułek..


 Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • jajko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3,5 łyżki ksylitolu KLIK
  • 2 łyżki oleju kokosowego KLIK
  • 3 jabłka 
  • cynamon


Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru, mieszać aż się rozpuszczą i powstanie lejąca się masa. Mąki przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki (oczywiście oprócz jabłek i cynamonu) i wyrobić gładkie ciasto, odstawić na godzinę. Dzięki mące pełnoziarnistej orkiszowej nie urośnie tak jak z mąki pszennej.

 Jabłka obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce, dodać cynamon i uprażyć w garnku bez dodatku tłuszczu i cukru na małym ogniu. Ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką orkiszową stolnicy tak, by kształt miało zbliżony do prostokąta. Nałożyć wystudzone uprażone jabłka i zawinąć w rulon. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 35 minut.
Bułki należy wstawić do zimnego piekarnika i dopiero nastawić 180-190 stopni :)

Wartość kaloryczna jednej bułki: 128 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze:  3,5 g
Węglowodany:  22 g

4 komentarze:

  1. Oczarowały mnie te bułeczki. Uwielbiam połączenia jabłka i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie pojmę skąd ty bierzesz te pomysły na takie cuda. Wszystko jest u ciebie zawsze takie zdrowe, piękne, kolorowa, aż przemawia. Przemyślałaś sprawę wydania tej książki kucharskiej? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama masz u siebie kolorowe i zdrowe pyszności, jeszcze lepiej wyglądające! :) Nie myślałam o tym, chyba jestem trochę za słaba, no i gotuję to dla siebie i dlatego, bo lubię, a wstawiam do internetu tak po prostu żeby pokazywać, że zdrowe nie musi być niesmaczne :))

      Usuń
  3. A czy zamiast zwykłej mąki pszennej mozna użyć pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...