poniedziałek, 25 listopada 2013

Zdrowe ciastka sojowe

Dużo informacji na temat wartości odżywczych soi znalazłam na stronie Sante : 100g suchych ziaren soi dostaracza około 385 kilokalorii. Jej dość wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych jest o wiele korzystniejszy niż w produktach mięsnych. Soja dostarcza również witamin i składników mineralnych. Spośród witamin na uwagę zasługuje dość duża zawartość witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu). Porcja 100 g suchych nasion soi jest również doskonałym źródłem potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg).

Z podanych składników wychodzi 10 sporych ciastek. Są dobrym rozwiązaniem nie tylko na dostarczenie energii i zaspokojenie małego głodu, ale również dostarczają pełnowartościowe białko. Na początku podchodziłam do tego eksperymentu sceptycznie, ale postanowiłam mimo wszystko spróbować i efekt mnie zadowolił :)


 Składniki:

  • 1,5 szklanki soi po namoczeniu (u mnie firmy Sante)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • jajko klasy M
  • 4 duże łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki sody

 Soję zostawić zalaną wodą na noc, koljnego dnia, gdy napęcznieje ugotować ją w lekko osolonej wodzie, ale uważać, by się nie rozgotowała. Do blendera wrzucić wszystkie wymienione w składnikach produkty. (poczekać, by ugotowana soja lekko przestygnęła, by po zmieszaniu z jajkiem, białko się nie ścięło), wszystko dokładnie zmiksować i odstawić na 10 minut. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, łyżką nakładać porcje ciasta i rozsmarowywać w dowolny kształt. Piec 25minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. często robię sojowe ciasteczka z pozostałości po robieniu mleka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można pominąć sodę w tym przepisie? Myślicie, że wyjdą dobre? Super pomysł z wykorzystaniem soi po mleku!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...