sobota, 9 listopada 2013

Pizza orkiszowa z brokułami i pieczarkami

Od paru dni staram się nie kupować pieczywa, tylko robić coś z zapasu mąk, jaki mam w domu. Posiadam sporo mąki pszennej razowej, amarantusowej oraz żytniej i orkiszowej pełnoziarnistej. W smaku najbardziej odpowiada mi właśnie ta ostatnia, bo jest bardzo delikatna i nie czuć ''jej pełnoziarnistości''. Dodatkowo jest bardzo zdrowa, w 100 gramach posiada 15 g białka. Pizza wyszła chrupiąca, z łatwością można było ją utrzymać w ręce, nie ''zginała się''. Można ją zrobić wcześniej i trzymać w lodówce nawet 2 dni, chociaż po odgrzaniu nie smakuje już tak samo! Pizza z brokułami to mój debiut, do pizzerii chodzę baaardzo rzadko (może raz na rok lub dwa lata mi się zdarzy), ale wtedy i tak nigdy nie zamawiam innej pizzy od standardowej- ser, szynka, pieczarki, teraz już chociaż wiem, że następnym razem warto spróbować czegoś nowego, bo jest tak samo dobre :)



Składniki:

Na ciasto:
  • 1,25 szklanki mąki pszennej pomieszanej z orkiszową pełnoziarnistą (0,75 szkl pszennej, 0,5 szkl orkiszowej)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/3 lub w więcej szklanki wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • trochę cukru
  • szczypta soli

Na sos:
  • pomnidory z puszki 150-200 g
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, bazylia, oregano
  • sól, pieprz

Dodatki do pizzy:
  • 2 plastry żółtego sera
  • 6 pieczarek
  • 100g brokuła

Z wymienionych wyżej składników na ciasto wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na minium 40 minut.
 W tym czasie do blendera wrzucić pomidory z puszki, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie zmiksować.
Przygotować dodatki: Nalęzy podzielić brokuła na małe kawałki i lekko podgotować w osolonej wodzie. Ser (jeśli jest w plastrach) należy pociąć na cieńsze paski, bo wtedy użyjecie go mniej. Pieczarki zetrzeć w paski na tarce.

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Na niego wyłożyć ciasto, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pieczarki, podgotowanego brokuła i wszystko posypać serem. Włożyć do piekarnika do 170 stopni na 10 minut, a potem na kolejne 5-10 minut zwiększyć temperaturę do 200 stopni.


7 komentarzy:

  1. Świetna taka domowa pizza i w dodatku ze zdrowszej mąki, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takiej pizzy to i ja bym się przekonała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bym sobie zjadła ,ale ostatnio mi ciasto nie wychodzi :o

    OdpowiedzUsuń
  4. perfekcyjna domowa aromatyczna pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile kalorii ma taka pizza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wpisywałam produktów do programu, żeby sprawdzić

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...