środa, 27 listopada 2013

Owsiane ciasteczka z czekoladą

Upiekłam je na urodzinowy prezent dla mojej mamy, bo to jej ulubione ciastka. Nie należą do ''diabelnie zdrowych'', ponieważ posiadają masło i czekoladę. Zmniejszyłam ilość masła w przepisie, przez co troszkę straciły na chrupkości, mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową, a czekoladę najlepiej jest wybrać gorzką. Ciastka te na pewno stanowią dobrą alternatywnę dla zwykłych sklpowych :)


Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych ( u mnie firmy Sante)
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 50 g pokrojonych na pół orzechów laskowych
  • duża garść przekrojonych na pół migdałów
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • dwie łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka 
  • rodzynki, żurawina, suszone śliwki i suszone morele (ilość wg uznania)

Przepis jest bardzo prosty! Należy jedynie posiekać czekoladę i bakalie na drobniejsze kawałki i połączyć dokładnie z resztą składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować dokładnie masę na grubość około 1,5 - 2 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 i po paru minutach wyjąć.Jeszcze przed ostygnięciem, od razu po wyjęciu z piekarnika pokroić na batony. Po ostygnięciu staną się lekko twardsze i bardziej chrupiące.


2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, myślę, że bardzo by mi smakowały. :)
    A to, że coś zawiera masło i czekoladę, jeszcze nie czyni z niego niezdrowej przekąski :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Są super i bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...