piątek, 18 października 2013

Kotlety z komosy ryżowej (quinoi) i warzyw

Komosa ryżowa, nazywana ''matką zbóż'', posiada wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm sam nie umie wytworzyć i musi je czerpać z pożywienia. Jest bogatszym źródłem białka, niż nasiona powszechnie uprawianych nasion zbożowych. Nie zawiera glutenu, jest więc odpowiednia dla osób chorujących na celiakię. Ma wysoką zawartość błonnika, przydatna dla ludzi z problemami z zaparciami.

Tak naprawdę z komosy ryżowej korzystałam pierwszy raz, dostałam ją w prezencie od Naturalnej Spiżarni, sama chciałam, bo już od dłuższego czasu cziłam się, żeby ją wypróbować, tylko nie mogłam jej nigdzie spotkać w sklepie, a w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością jej cena za malutkie opakowanie mnie przerażała i zawsze wychodziłam bez niej ;) Po pierwszym eksperymencie jestem bardzo zadowolona, chociaz połowe ugotowanej quinoi zjadłam samą, ugotowaną na sypko, bo tak mi smakowała, a połowę użyłam właśnie do kotletów, które swoją drogą wyszły bardzo smaczne :)  Będę próbować więcej, chciałam zrobić jeszcze jakieś danie jednogarnkowe i jakaś sałatkęwykorzystując właśnie komosę ryżową, jestem pewna, że się nie zawiodę! Z podanych składników powinno wyjść koło 8 kotletów.


 Składniki:

  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej KLIK
  • jednka marchewka
  • jajko
  • pół sporej cebuli
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie przyprawy np czosnek granulowany, papryka słodka i ostra

 Komosę ugotować według wskazówek na opakowaniu ( w proporcji z wodą 1:2) Potem odczekać aż ostygnie.
 Cebulę ( najlepiej czerwoną) drobno posiekać i podsmażyć na patelni, najkorzystniej bez dodatku tłuszczu.
 Startą na grubych oczkach marchewkę, komosę, jajko, cebulę, mąkę, sól, pieprz i opcjonalnie przyprawy dokładnie wymieszać.

Mokrymi dłońmi układać kotlety na papierze do piecznenia. Piec około 25 minut w 190 stopniach.

9 komentarzy:

  1. do czego w smaku podobna jest komosa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie tak jak Naturalna Spiżarnia napisała przypomina lekko kaszę, ale jak dla mnie o lekko orzechowym posmaku.

      Usuń
  2. Coś między ryże a kaszą, ale jest bardzo dobra, jeśli moje małe dzieci ją polubiły to musi być dobra:) Trochę droga jest i to jest minus ale bardzo dużo wartości http://blog.naturalnaspizarnia.pl/quinoa-komosa-ryzowa/. Kotleciki rewelacja, na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zamrażać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, wyszły pyszne :) Ja zrobiłam do nich jogurt z pieprzem ziołowym i sałatkę z pomidorów. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...