środa, 11 września 2013

Współpraca z firmą NATURALNA SPIŻARNIA

Przepraszam, że tak długo nie dodawałam żadnych wpisów, dotarłam do Warszawy i musiałam się urządzić, zostaję tu już do rozpoczęcia roku akademickiego, więc teraz postaram się to robić regularnie:)

Chciałam Wam się dzisiaj pochwalić produktami, które otrzymałam od firmy NATURALNA SPIŻARNIA. Jest to sklep internetowy, oferujący bogaty wybór zdrowych produktów, większość ekologicznych. Jeśli cenicie sobie bardzo indywidualne podejście do każdego klienta, czas, bo przesyłka nadana została w ekspresowym tempie i niskie ceny, to na pewno mogę Wam polecić ten sklep. W przypadku pytań lub ewentualnych problemów, których u mnie nie było wcale na pewno otrzymacie szybką odpowiedź mailową lub skontaktujecie się  telefonicznie, Pani Katarzyna, która prowadzi firmę,z którą miałam przyjemność dogadywać współpracę jest bardzo miłą i serdeczną osobą :) Sama mogłam wybrać sobie produkty, które mnie interesują, a do tego Pani Kasia dorzuciła coś od siebie. I tu po otwarciu paczki zaliczyłam szok, bo liczyłam na niewielkie ''coś'' a została dołożona naprawdę duża ilość super produktów. Strona internetowa Naturalnej spiżarni jest bardzo przejrzysta, wszystkie produkty są odpowiednio posortowane, dzięki czemu bez problemu znajdziecie to, czego szukacie. Co najważniejsze- nie trzeba być zalogowanym, by złożyć zamówienie. Wystarczy jedynie adres mailowy, by potwierdzić złożone zamówienie. Pora pokazać Wam każdy produkty po kolei ! :)



FUN COOKIES- BIO CIASTECZKA KUKURYDZIANE

Ciasteczka, które nie mają białego cukru w składzie, są dosładzane syropem ryżowym, bardzo smaczne, przypominają mi smak płatków śniadaniowych!

LINK do miejsca na stronie, gdzie można je kupić.

TAHINI NATURALNE

 Na tahini, czyli pastę z ziaren sezamu polowałam już bardzo długo, ale nigdy nie mogłam jej spotkać w sklepie. Pojawia się dość często jako składnik w czytanych przeze mnie przepisach. Od razu otworzyłam, ma super zapach. Uwielbiam sezam i uwielbiam chałwę, dlatego smak tej pasty również mi odpowiada! Dzisiaj już biorę się za robienie hummusu z jej dodatkiem!
Pastę można używać do smarowania pieczywa, krakersów, wafli, naleśników oraz do ciast,innych wypieków, lodów czy deserów. Już mały jej dodatek nadaje niepowtarzalny smak, przy przym jest bardzo zdrowa! Uważa się, że wzmacnia nerki, poprawia wzrok, wspomaga laktacji, poprawia stan włosów i paznokci.
LINK do miejsca na stronie, gdzie znajdziecie tą pastę.

CIECIERZYCA BIO 400g

Ciecierzyca jest bardzo niedoceniana w polskiej kuchni! Kto raz spróbował i ceni zdrową żywność, na pewno spróbuje kolejny raz. Jej spożywanie obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry. Posiada wysoką zawartość białka, polecana wegetarianom, ponieważ z powodzeniem może zastępować białko zwierzęce. Bogata w fosfor, żelazo, witaminy z grupy
B , potas i błonnik. Mój dzisiejszy składnik hummusu :) Kiedyś, gdy więcej używałam w gotowaniu piekarnika często robiłam też przekąski z ciecierzycy- chrupiące kuleczki z przyprawami, coś jak orzeszki, ale znacznie mniej kaloryczne - PRZEPIS.
LINK do miejsca na stronie, gdzie można kupić bio ciecierzycę.
I jeszcze jedna moja rada! Kupowałam już zwykła ciecierzycę i tą bio. BIO ma znacznie mniejsze ziarenka, ale smak nieporównywalnie lepszy, szkoda tylko, że jest dwa razy droższa, ale czasami warto za to dopłacić.


MĄKA ORKISZOWA TYP 2000

To jakieś urozmaicenie dla mąki pszennej i jest dużo od niej zdrowsza! Posiada aż 15 g białka na 100g produktu. Niestety jest dość droga, ale warto kupić ją chociaż raz, żeby spróbować. Delikatna w smaku, ma wiele wartości odżywczych. Poprawia krążenie, zapobiega miażdżycy, nie sprzyja nadwadze, wzmacnia układ nerwowy.
LINK do miejsca na stronie, gdzie można kupić tą mąkę.

KAROB BIO, czyli proszek z chleba świętojańskiego
Karob poprawia trawieniem, może być stosowany przy problemach trawiennych, np przy refluksie żołądka, dobry dla cukrzyków, ponieważ nie zawiera żadnych dodatków cukrów, jedynie cukry naturalne, wzmacnia odporność, odpowiedni dla alergików. Posiada wiele witamin i minerałów. Można go stosować jako substytut kakao,a więc i czekolady. Dodawany do wielu deserów i wypieków w zdrowej kuchni i u osób, które są uczulone na czekoladę. Często widzę przepisy z karobem, ale nigdy nie zdecydowałam się na kupno, to będą moje pierwsze eksperymenty :)
LINK do miejsca na stronie, gdzie można kupić karob.



OLEJ KOKOSOWY

O mało którym oleju można znaleźć aż tak wiele pozytywnych opinii!
Ma właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, poprawia wydajność fizyczną i sportową, poprawia trawienie i wchłanianie wielu składników pokarmowych, polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi, sprzyja odchudzaniu, wspomaga rozwój mocnych kości i zębów, przeciwutleniacz, chroni przed miażdżycą i chorobami układu krążenia, zapobiega przed chorobami wątroby, rozpuszcza kamienie nerkowe, przyczynia się do poprawy metabolizmu, zapobiega powstawaniu zmarszczek, prowadzi do polepszenia stanu skóry, włosów i paznokci. Ważny jest fakt, że nie wytwarza szkodliwych substancji podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Olej kokosowy wciąż nie jest popularny w kuchni polskiej, a szkoda! Olej nierafinowany ma charakterystyczny, kokosowy posmak i zapach, a rafinowany jest całkowicie bezsmakowy. Można go używać do różnego rodzaju wypieków lub np do smarowania chleba jako zdrowszy substytut masła lub margaryny.
LINK do miejsca na stronie, gdzie możecie go kupić.


BIO MIGDAŁY CIĘTE
To nic innego jak płatki migdałowe. Kto jest dłuższym obserwatorem mojego bloga, ten wie, że lubię je dodawać to omletów na słodko czy deserów!
Migdały przyczyniają się do chudnięcia, mają bardzo niski indeks glikemiczny, dużo nienasyconych, zdrowych tłuszczów i sporą ilość białka. Zawierają 18 z 20 aminokwasów potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.
LINK do miejsca na stronie, gdzie możecie je kupić.


KASZA JAGLANA BIO
Jest to produkt z ziaren niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Posiada masę minerałów i witamin! Te z grupy B, witaminę E, magnez, potas, fosfor, wapń, mangan, cynk oraz żelazo. Przyczynia się do poprawy stanu stawów, zbawiennie działa na włosy, skórę i paznokcie, dzięki lecytynie poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Pani, do której kiedyś chodziłam na zajęcia z chemii narzekała na ból stawów, że nie może nawet wejść w domu po schodach, bo umiera z bólu. Postanowiła codziennie na śniadanie jeść miskę kaszy jaglanej z orzechami i suszonymi owocami, po jakimś czasie ból całkowicie ustąpił, także naprawdę warto! :) Często robię tak, że gotuję więcej kaszy i trzymam ją nawet 4 dni w lodówce, bo z jej gotowaniem jest dość dużo zachodu. Trzeba ją najpierw opłukać, co jest dość trudne, bo kuleczki są naprawdę małe i przelatują przez sitko. Szkoda, że to mnie tak bardzo zniechęca do tej kaszy, bo naprawdę jest zdrowa i przede wszystkim pyszna!

LINK do miejsca na stronie, gdzie znajdziecie tą kaszę.


PŁATKI ORKISZOWE

O właściwościach orkiszu pisałam wcześniej przy mące orkiszowej. Płatki są duże, nadają się do ciastek, domowego musli, owsianki czy deserów. Delikatne w smaku i bardzo smaczne!
LINK do miejsca na stronie, gdzie można je kupić.

CIASTECZKA ORKISZOWE BEZ BIAŁEGO CUKRU - PIERNIKOWE I NATURALNE

Te ciastka są pyszne! Na pewno bardzo zdrowe i zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Nie mają dodatku białego cukru, jedynie fruktozę, chociaż wydaje mi się, że bardzo niewiele, bo nie są przesadnie słodkie. I naturalne, i orkiszowe mi bardzo smakują i niestety wciągają :)  Dobre dla osób na diecie opartej na niskim indeksie glikemicznym z uwagi na fruktozę. W 100 gramach znajduje się 15 g białka, a to dość sporo jak na słodycze! W składzie nie ma żadnych polepszaczy czy konserwantów, jedynie mąka orkiszowa, odtłuszczone mleko w proszku, fruktoza i sól. Jak najbardziej polecam!
LINK do strony, gdzie znajdziecie ciastka naturalne
LINK do strony, gdzie znajdziecie ciastka piernikowe

KSYLITOL 500 g 
Uchodzi za najlepszy zamiennik ''zwykłego cukru'', posiada 40% mniej kalorii niż sacharoza, czyli cukier standardowo obecny w każdym domu, odkwasza organizm, posiada niski indeks glikemiczny, co jest przydatne dla osób na diecie Montignaca, ma działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój nowotworów, wzmacnia układ immunologiczny, zmniejsza łaknienie na słodycze. Polecany osobom z problemami laryngologicznymi, osobom na diecie bezcukrowej, dbającym o dziąsła i zęby, chorym na osteoporozę, grzybicę oraz odchudzającym się.
Wczoraj trochę spróbowałam z ciekawości i rzeczywiście - podobnie jak fruktoza, ksylitol jest dużo słodszy od sacharozy, co oznacza, że użyjecie go mniej, więc w konsekwencji deser lub inne danie będzie mieć mniej kalorii :)
LINK do miejsca, gdzie można kupić ten produkt.



MAKARON ORKISZOWY RAZOWY
W składzie ten makaron nie posiada jaj i soli, a wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
Skład: mąka orkiszowa z pełnego przemiału, woda.
Ma wyższą niż standardowy makaron zawartość białka. Idealnie nadaje się jako dodatek do zup, na pewno niedługo spróbuję, bo chodzi za mną pomidorowa z makaronem, a orkiszowego jeszcze nigdy nie jadłam, czas najwyższy spróbować!
LINK do strony, gdzie kupicie ten makaron

MAKARON PSZENNY RAZOWY
W składnie również nie posiada jaj i soli, jest bogaty w błonnik. Na 100 g produktu posiada 13,9g białka, 73,6 g węglowodanów i 1,9 g tłuszczu. Składa się jedynie z mąki pszennej z pełnego przemiału i wody. Dobry do różnego rodzaju zapiekanek, do zjedzenia z sosem lub do zup.
LINK do miejsca na stronie, gdzie można go kupić
QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA)
Komosa ryżowa, nazywana ''matką zbóż'', posiada wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm sam nie umie wytworzyć i musi je czerpać z pożywienia. Jest bogatszym źródłem białka, niż nasiona powszechnie uprawianych nasion zbożowych. Nie zawiera glutenu, jest więc odpowiednia dla osób chorujących na celiakię. Ma wysoką zawartość błonnika, przydatna dla ludzi z problemami z zaparciami.
Quinoa z powodzeniem zastępuje dodatki takie jak ziemniaki,m makaron, ryż czy kasza, jest też dobra do zup, czy potraw jednogarnkowych. Ostatnio w jednej z gazet promującej również zdrowe odżywianie było podanych sporo przepisów właśnie z komosą ryżową, jeszcze wtedy nigdzie nie mogłam jej zdobyć, teraz jak już ją mam, nie mogę znaleźć tej gazety!

LINK do miejsca na stronie ,gdzie kupicie komosę ryżową


PŁATKI BIO 5 ZBÓŻ
Skład: płatki jęczmienne, orkiszowe, owsiane, pszenne, żytnie
Dobra mieszanka dla każdego, kto nie lubi trzymać w kuchni dużej ilości pootwieranych opakowań. Już wcześniej nie kupowałam, bo smakują super z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami albo do owsianki.
LINK do miejsca na stronie, gdzie można je kupić


MĄKA ŻYTNIA typ 2000
Jest to mąka wymielona z całych oczyszczonych ziaren ekologicznego żyta, w tym łuski - źródła błonnika pokarmowego i składników mineralnych.  Żyto pochodzi ze starannie wybranych i certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.
Białko 10,8 g
Węglowodany: 59 g
Tłuszcze: 1,5 g
Mąka żytnia idealnie nadaje się do wypieku chleba. Gdzieś też słyszałam, że każda mąka żytnia jest zdrowsza od nawet razowej mąki pszennej, ponieważ Polska słynie właśnie z uprawy żyta, a nie pszenicy, ale sama nie wiem ile w tym prawdy.
LINK do miejsca, gdzie kupicie tą mąkę
MĄKA AMARANTUSOWA BIO

Jest kremowa, bardzo delikatna i puszysta, ma  mało wyczuwalny, neutralny smak. Powstaje z częściowo odtłuszczonych, zmielonych nasion amarantusa, powszechnie nazywanego szarłatem. Posiada przeciwutleniacze, dzięki temu wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, ogranicza zagrożenie powstawania stanów zapalnych, obniża poziom złego cholesterolu, wpływa na dobre samopoczucie psychiczne, stymuluje procesy krwiotwórcze, zapewnia sprawne funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit.
Mąka ta jest idealna jako dodatek do mieszanek z innymi mąkami do pieczenia i wytwarzania produktów mącznych, ale przede wszystkim do zagęszczania sosów, zup i majonezów. Do wytworzenia ciasta należy przyjąć proporcje mąki amarantusowej do np pszennej 1:10. Mąka amarantusowa nie zawiera glutenu, dlatego jest odpowiednia dla osób chorych na celiakie.
LINK do miejsca na stronie, gdzie kupicie mąkę amarantusową.

KASZA ORKISZOWA BIO

Nigdy jeszcze nie jadłam kaszy orkiszowej! Spotykam się z nią pierwszy raz, bo w zwykłych sklepach stacjonarnych również jej nie widziałam. Na pewno coś fajnego z niej wymyślę i dodam przepis z moją opinią, teraz ciężko mi się jest odnieść do jej smaku, jedynie mogę wspomnieć o jej wartościach dla zdrowia. Dużo witamin, minerałów dobroczynnie wpływających właściwie na całe nasze ciało! Mała ilość energii,  łamliwe paznokcie i mało odżywione włosy powinny odejść w zapomnienie!
LINK do miejsca na stronie, gdzie kupicie tą kaszę.
I nie zostaje mi nic innego tylko brać się za gotowanie! :)

18 komentarzy:

  1. Super!
    Powiedz mi jedno - jak udaje Ci się nawiązywać współpracę? ;)
    Bo to bardzo przydatna sprawa dla każdego aktywnego blogera lifestylowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;-) Do tej firmy napisałam i udało mi się, bo Pani Kasia odpisała prosząc o numer telefonu, dogadałyśmy się co do współpracy i mi wyszło. Tak naprawdę wiele firm pisze szukając tańszej reklamy wsród blogerów, ale nie zawsze są to firmy zgodne z przekazem mojego bloga, czyli zdrową kuchnią, znacznie częściej jestem chętna do nawiązywania współpracy z firmami, które sama znalazłam :)

      Usuń
    2. Świetnie, że rozwijasz bloga w ten sposób, sama zainspirowałaś mnie wielokrotnie nie tylko do przygotowania wielu smakołyków, ale też do aktywności własnej - wróciłem do blogowania, testowania i pichcenia.
      Liczę na odwiedziny (bo ja u Ciebie jestem praktycznie codziennie i "podglądam" nowości ;)) i życzę dalszych sukcesów! ;)

      Usuń
  2. ale Ci zazdroszcze. Bardzo często zaopatruję się w te produkty ponieważ mamy stoisko z nimi u mnie w mieście.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne produkty, sama z wielu korzystam. Czekam z niecierpliwością na nowe przepisy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz będzie ich na pewno dużo ,szkoda, że mam dość ciemną kuchnie i zdjęcia nie będą wychodzić tak jak wcześniej :)

      Usuń
  4. prawie wszystkie jadłam i często kupuję, ale ta kasza orkiszowa mnie zaintrygowała bardzo:) jak zużyję żelazne zapasy sypkich produktów, chyba sobie ją sprawię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Karob pycha, lepsze niż kakao :) już myślałam, że wypatrzyłam u Ciebie płatki sojowe, a jednak to orkiszowe. Sojowe sobie chwalę, zawsze to dla wegetarian dodatkowe źródło białka. Tłuszcz kokosowy - wciąż się zastanawiam, czy to aby zdrowe. Gotuj gotuj, bo u Ciebie zawsze wszystko bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) czytałam pozytywne opinie na temat tego oleju, jutro upiekę z nim ciasteczka i ocenię.

      Usuń
  6. Matko, ale skarby! Jak tego dokonałaś, że tyle dobroci dostałaś ;P?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakąś rednice ma Twoja patelnia na któej smazysz fritatte ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że 22 cm, ale nie jestem pewna, a nie mieszkam już w tamtym mieszkaniu, w którym z niej korzystałam

      Usuń
  8. Sklep bardzo fajny, rzeczywiście ceny w porównaniu z niektórymi konkurencyjne :) Szkoda tylko, że taki mały wybór produktów bezglutenowych, ale i tak jest z czego wybierać ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy Ty jestes Kortnej BGC? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie ja ;-) Kortnej podobno jest z Warszawy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...