poniedziałek, 2 września 2013

Wegetariańska dietetyczna faszerowana cukinia z parmezanem

Miałam krótką przerwę w dodawaniu przepisów. Niestety jestem chora - gorączka, dreszcze, wypieki na policzkach i ból głowy. Mykam zaraz do łóżka!
Przepis na szybki obiad lub lunch. Cukinia teraz jest w dobrej cenie i warto korzystać z niej w kuchni! Niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny i dużo wody, do tego cenny błonnik usprawniający pracę jelit. Każdy, kto dba o zdrową dietę na pewno nieraz na niej bazował. Mój tata, który nie zna się zupełnie na zdrowej kuchni nawet nie odróżnia cukinii od bakłażana ! :)
Przepis na dwie porcje (jedna to połowa cukinii)


 Składniki:
  • jedna spora cukinia
  • 1/5 żółtej papryki
  • 1/5 czerwonej papryki
  • cały spory pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • świeża bazylia i oregano
  • ostra papryka, suszony czosnek, sól, pieprz do smaku
Cukinię dokładnie umyć, przekroić na pół, łyżką wyjąć dokładnie środek.
Przygotować farsz - drobno pokroić pomidora, paprykę żółtą i paprykę czerwoną, można też dodać pokojony wcześniej usunięty środek cukinii. Doprawić ostrą papryką, posiekanymi świeżą bazylią i oregano , suszoną cebulą oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Cukinię posolić i popieprzyć.
Nafaszerować i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać startym parmezanem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35 minut.

Wartość kaloryczna jednej porcji (1/2 cukinii) : 82 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 2,6 g
Węglowodany: 11 g

8 komentarzy:

  1. W tytule powinno się jeszcze pojawić 'dietetyczna'. A dodając tam kaszę może powstać fajna obiadowa propozycja ;) Powrotu do zdrówka :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poprawiłam ! juz jestem zdrowa, dziekuje :*

      Usuń
  2. Oj jak się ciesze że wrzuciłaś coś z cukinią moja już leży 2 dni i nie wiedziałam co z nią zrobić a tak to wypróbuje twój przepis ;)

    i życzę szybkiego powrotu do zdrowia ;*
    ( Ponieważ ma wrócić nam lato jeszcze )

    OdpowiedzUsuń
  3. Choroby nie zazdroszcze, ale cukinii - owszem, bo na pewno byla pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię faszerowane cukinie, w każdej postaci chyba!; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Parmezan nie jest wegetarianski...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest wegański, wegetariański jak najbardziej...

      Usuń
  6. New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Lose 15 Pounds within Just 21 Days!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...