czwartek, 12 września 2013

Szaszłyki warzywne z piekarnika

Chciałabym, żeby dzisiaj nie padał deszcz i żeby nie było pochmurno, bo inaczej zdjęcia efektów moich dzisiejszych działań w kuchni wyjdą słabo.
Te szaszłyki robiłam już prawie miesiąc temu, wyszły naprawdę smaczne. Nie oszczędzajcie przypraw :) Najlepsze od razu na ciepło, potem już stają się lekko flakowate. Dobrze będą smakować z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Takie szaszłyki można też przygotować na grillu, ale niestety przeze mnie uwielbiany sezon grillowy dobiega końca i pewnie mało kto ma w domu grill elektryczny, by to zrobić. Nie jestem w stanie napisać ile szaszłyków wyjdzie, bo robiłam je na metalowych i długich prętach a nie typowych drewnianych patyczkach do szaszłyków.



 Składniki:

  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki białej/ żółtej
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • świeża bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku, ewentualnie inne przyprawy jak na przykład rozmaryn czy czosnek albo cebula suszona/granulowana

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Pieczarki w plastry, cukinię w grubsze plastry, a potem jeszcze w ćwiartki, a paprykę w mniejsze prostokąty. Włożyć je do jednej miski.
 Do miski dodać  sok z cytryny, wszystkie przyprawy, polecam użyć ich naprawdę sporo i dodać oliwę z oliwek, wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut.
Warzywa nabijać na patyczki od szaszłyków zgodnie z przyjętą według siebie kolejnością. Ułożyć na kratce do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...