sobota, 28 września 2013

Morszczuk z marynacie koperkowo-cytrynowej

Morszczuk jest bardzo kruchą i delikatną rybą, jeśli przed przygotowaniem nie skropli się jej sokiem z cytryny może się rozpadać. Należy do ryb o niskiej zawartości tłuszczu, jest lekkostrawna, dzięki czemu często gości na stołach ludzi odchudzających się czy dbających o linię. W 100 gramach produktu zawiera jedynie 89 kilokalorii, aż 17,2 gramy białka, 2,2 gamy tłuszczu i oczywiście 0 gram węglowodanów.
Warto jeść ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, można wybiera nawet te mniej chude, ponieważ ich tłuszcz wpływa zbawiennie na nasz organizm- lepszy stan włosów, skóry i paznokci, obniżenie poziomu złego cholesterolu, zmniejszenie prawdopodobieństwa występowania chorób serca to tylko parę z zalet jedzenia ryb!


Składniki:

  • Duży filet z morszczuka
  • 3 łyżki oliwy
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koper, 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • woda

Przygotować marynatę: oliwę, pokrojoną w grubą kostkę cebulę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i odrobinę wody wymieszać, włożyć do niej dokładnie umyte i pokrojone w mniejsze kawałki rybę, ostawić na godzinę. Po upływie tego czasu rybę zgrillować lub usmażyć na patelni bez użycia tłuszczu - ryba nadal będzie w oliwie z marynaty i to zapobiegnie przypaleniu :)



5 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie. Tylko trzeba mieś dobre 'źródło ryb".

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na rybkę? Zawsze jestem na tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. It's really a cool and helpful piece of info. I am glad
    that you simply shared this useful information with us. Please keep
    us informed like this. Thanks for sharing.

    my blog post: BackupBeast Secret FilesReview

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...