poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Wegetariański faszerowany bakłażan zapieczony mozzarellą

Dzisiaj jeszcze nie spałam, a jest prawie 5 rano!  Pewnie już się nie położę, bo na 6 nastawiłam sobie budzik, oby moje problemy ze snem nie trwały długo, bo nie będę mieć energii do działania w ciągu dnia, rano czekają mnie 3 godziny podróży, więc mam nadzieję, że chociaż godzinę pośpię, co pozwoli mi się zregenerować :)

Wiedzieliście, że świeży bakłażan ma aż 90 % wody? Jest warzywem często używanym w kuchni wegetariańskiej, należy do pokarmów ciężkostrawnych.  Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, posiada dużo antyoksydantów, pomaga odtruć organizm, ponadto posiada dużo witamin z grupy B i witaminę C. Fioletowa skórka bakłażana działa antyrakowo. Bez wątpienia warto go włączyć do codziennej diety! 

Przed przygotowaniem bakłażana, przez niektórych nazywanego oberżyną, należy go posolić i odstawić, by puścił wodę wraz z charakterystyczną dla niego goryczką i delikatnie zetrzeć ją papierowym ręcznikiem kuchennym. 
Faszerowanego bakłażana przygotowałam wczoraj na obiad, pakowałam się na wyjazd i nie chciałam spędzić dużo czasu w kuchni, więc chciałam przygotować coś szybkiego, co nie wymaga dużo pracy i zużyć zalegające w lodówce produkty. Składniki podałam na dwie porcje.


 Składniki:
  • jeden bakłażan
  • kulka mozzarelli 8,5 % tłuszczu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 pieczarki
  • 1/2 papryczki chilli
  • średni pomidor
  • świeża bazylia i oregano, suszona cebula, słodka papryka, sól, pieprz do smaku
 Bakłażana dokładnie umyć, wydrążyć nożem środek mniej więcej 1-2 cm od skórki, należy bardzo uważać żeby jej nie przedziurawić. Posolić i odstawić aż puści wodę, potem ją delikatnie zetrzeć.
Na patelni teflonowej podsmażyć czosnek i cebulę, można użyć do tego oliwy. Potem dodać pokrojoną w drobną kostkę, pozbawioną  nasion papryczkę chilli, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, pieczarki pocięte w plastry oraz posiekaną bazylię i oregano. Dodać ulubione przyprawy oraz pieprz i sól.
 1/3 mozzarelli pokroić w niewielkie prostokąty i dodać do farszu, dokładnie wymieszać.
 Bakłażana włożyć do naczynia do zapiekania, nałożyć do środka farsz.
 Na wierzch położyć resztę pokrojonej mozzarelli, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35 minut.

Wartość kaloryczna jednej porcji : 171 kcal
Białko : 20,3 g
Tłuszcze : 10,5 g
Węglowodany : 28,8 g



7 komentarzy:

  1. Fajne danie. Bakłażany to takie niedocenione warzywo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, mój tata nawet nie zna nazwy bałażana i zawsze mówi '' jestem w sklepie, chcesz to fioletowe coś? ''

      Usuń
  2. Za bakłażana dziękuję, ale z cukinią chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekane warzywa to dobry pomysł na szybki obiadek. Ja najczęściej nadziewam bakłażana lub cukinię i wykorzystuję do tego dokładnie takie same składniki jak w twoim przepisie :) Często jeszcze dorzucam pierś z kurczaka lub indyka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kurczakiem naprawdę super pomysł! Ostatnio jem bardzo mało miesa i az mam taka ochote na kawał steka! :)

      Usuń
  4. Jak to możliwe ze porcja ma tylko 170 kcal skoro kulka mozzarelli ma 250?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kulka mozzarelli 8,5% ma mniej kalorii niż klasyczna (niecałe 200), poza tym przepis jest na 2 porcje, więc całość składników jest podzielona na pół, napisałam to przed przepisem w ostatnim zdaniu...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...