środa, 7 sierpnia 2013

Sałatka z piersią z kurczaka, winogronem i prażonymi pestkami

Piszę do Was z wyjazdu, jest naprawdę fajnie! Pewnie wrócę z nadwyżką, bo jedzenie jest naprawdę dobre! Najbardziej smakuje mi chleb z papryką i ziołami maczany w oliwie. Chciałabym umieć zrobić taki sama w domu, chociaż może dobrze, że nie znam receptury, bo piekłabym go za często... Codziennie biegam i chodzę na basen. Odpoczywam, chociaż trochę brakuje mi gotowania :)

Dostałam od Was wiadomości, że nie piszę i już tęsknicie za codziennymi postami. Miałam sobie zrobić przerwę na czas wyjazdu, ale dzisiaj już postanowiłam coś dodać :) Sałatka z piersią z kurczaka- przygotowana w ekspresowy sposób, a smakiem zachwyca! Na ogól unikam połączenia mięsa z owocami, ale to mi w pełni odpowiada. Przygotuję tą sałatkę na pewno jeszcze nie raz, wraz z tostem z pełnoziarnistego pieczywa może tworzyć szybki, pełnowartościowy obiad. Dzięki wysokiej zawartości białka syci na długo. Winogrono ma wysoki indeks glikemiczny, więc przy diecie opierającej sięna niskim IG np Montignaca można je pominąć. Składniki podałam na sałatkę dla jednej osoby. 



  • jedna pierś z kurczaka
  • mix sałat (ilość dowolna)
  • 5 kulek zielonych winogron
  • pół zielonego ogórka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • jedna rzodkiewka
  • pestki słonecznika (łyżka)
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć i dokładnie oczyścić ze wszystkich żyłek. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Usmażyć na patelni teflonowej z obu stron i odstawić mięso do odpoczęcia.
Przygotować sos: połączyć musztardę, oliwę i ocet balsamiczny. Można dodać opcjonalnie łyżeczkę miodu, smak będzi lepszy, ale i niestety znajdzie się w sałatce więcej węglowodanów.
Przekroić winogrono na połówki, pokroić w talarki cebulę, ogórka i rzodkiewkę.
Na suchej patelni podprażyć łyżkę pestek słonecznika.
Na talerzu ułożyć mix sałat, rozłożyć pokrojone warzywa i winogrono, pokroić w plasterki pierś z kurczaka i położyć na sałacie, wszystko polać sosem i posypać podprażonymi pestkami.

Wartość kaloryczna sałatki : 412 kcal
Białko : 40 g
Tłuszcze : 21 g
Węglowodany : 14 g



7 komentarzy:

  1. Ja bardzo lubię połączenie mięsa i ryb z owocami. To coś dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię połączeń ale to jest delikatne więc wykorzystam ten wspaniały przepis :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak przygotujesz sałatkę, to zdaj relacje jak smakowała, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ja wstaję o 6.50 i o 7 już wychodzę biegać jakieś 30-35min. Na czczo nie chcę dłużej, a ćwiczę w ciągu dnia kiedy mam czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka na diecie ok? na obiad? a zamiast octu co można dodać do sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ten ocet, świetnie pasuje i smakuje ,ale jeśli nie chcesz go dawać, to dodaj więcej oliwy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...