sobota, 31 sierpnia 2013

Pasta z makreli i twarożku

Wczoraj byłam na imprezie i daaaawno nie bawiłam się tak słabo! Do domu wróciłam wcześniej niż normalnie chodzę spać :) A dzisiaj u mnie w mieście jest koncert Soboty, miałam nie iść, bo zwlekałam z kupieniem biletu, ale kumpel załatwił mi wejściówkę, więc chyba jednak się skuszę. Wyprowadzam się z bloku i powoli chowam wszystkie rzeczy w pudła i szykuję do przewiezienia do domu, nie mam możliwości gotowania i muszę dodawać przepisy, które robiłam jakiś czas temu.
Dzisiaj pasta z makreli dla osób, które mają wysokie zapotrzebowanie na białko ( ćwiczący/ dieta Dukana), dobra do kanapek, szybka w przygotowaniu. Zalecałabym zrobienie jej parę godzin przed podaniem, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Aa i nie bójcie się tłuszczu rybiego - makrela może i jest tłustą rybą ,ale są to same dobrze działające na organizm tłuszcze. Pamiętajcie, że niektóre witaminy potrzebują tłuszczu, by mogły się rozpuścić i wchłonąć, dodatkowo przyczyniają się do lepszego stanu włosów i paznokci, obniżają poziom cholesterolu. Warto je jeść!


Składniki:

  • 100 g chudego twarogu
  • pół czerwonej cebuli
  • jedno jajko klasu L
  • 3 ogórki konserwowe
  • jedna mała makrela wędzona
  • 1/4 papryki
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • duża łyżka ketchupu bez cukru (brak na zdjęciu)

Makrelę obrać z ości i skóry i delikatnie rozdrobnić rękami. Wszystkie inne składniki posiekać na bardzo drobne kawałki i wrzucić do miski z makrelą.
Potem dodać ketchup i jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Można przyprawić do smaku jeszcze pieprzem i solą, ale ja tego nie robiłam, bo smak mi odpowiadał.

Cała miska pasty ma 503 kcal
Białko: 59 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 28 g

10 komentarzy:

  1. Mądrze napisane, niektórzy na diecie unikają tłuszczu jak ognia, a niesłusznie, bo przecież istnieją zdrowe tłuszcze, które są nam niezbędne!
    Bardzo lubię taką pastę, często gości u mnie na kanapkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, a potem ginekolodzy mają problem, dlaczego ich wiecznie na diecie pacjentki nie mają okresu...

      Usuń
  2. kilka dni temu robiłam taką serową pastę z makrelą! :) uwielbiam do kanapek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pasty z bułkami najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znoszę wędzonej makreli ! ale dzisiaj za to szamię sałatkę z tuńczyka i orzeszków ziemnych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo można przechowywać tę pyszność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tylko 2-3 dni, potem ser w paście lekko kwaśnieje i już nie jest taki dobry

      Usuń
  6. Znakomita na kanapki, w szczególności na lekkie i pożywne śniadanie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie się tym zajadam, przepyszne! idealne do pieczywa chrupkiego na lekką, ale pożywną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Lose 12-23 Pounds within Just 21 Days!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...