czwartek, 22 sierpnia 2013

Lasagne LOW CARB bez makaronu

Idę dzisiaj oddać krew, jeśli będą ją w ogóle chcieli przyjąć, a rzadko to się zdarza, bo przeważnie mam za mało żelaza (przez to, że jem bardzo mało mięsa) albo za dużo leukocytów. Postaram się też zajrzeć do niektórych z Was na V! :)

Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób na niskowęglowodanową lasagne. Kiedyś dodawałam coś podobnego z bakłażanem, ale ta jest moim zdaniem jeszcze smaczniejsza! Wcale nie brakuje w niej makaronu, jest sycąca, tylko trochę czasochłonna w przygotowaniu, ale można zrobić tak jak ja - przygotowałam wszystko wcześniej w naczyniu żaroodpornym,a upiekła się parę godzin później, jak już wszyscy byli w domu. Mielone mięso z piersi z indyka kupiłam w Almie, jeśli nie macie w pobliżu sklepu, gdzie mogą Wam pierś zmielić na miejscu, lepiej zrobić to w domu, a nie kupować gotowe mięso mielone w paczce. Często do mięsa z indyka dodawane są niestety wypełniacze albo jakieś odpadki. Dodałam dość sporo chilli, pieprzu czarnego i pieprzu cayenne, bo lubię dania na ostro, przez co smak był bardziej wyrazisty. Przepis podaję dla 4 osób :)


Składniki:

  • jedna spora cukinia
  • 300 g mielonego mięsa z piersi indyczej
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • 1/4 dużej żółtej papryki
  • puszka pomidorów
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • jedna spora czerwona cebula
  • kulka mozzarelli light (8,5% tłuszczu)
  • 150 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • jedno żółtko
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia, chilli, pieprz cayenne 

 Cukinię pokroić w płaty. Jak widzicie, słabo mi to wyszło, mimo ostrych noży. Warto to zrobić bardzo dokładnie, by nie było żadnych prześwitów w plastrach, smaku to nie zepsuje, ale kwestia estetyki też się liczy :) Ułożyć je na kratce do pieczenia ,posolić i popieprzyć i upiec w 200 stopniach aż lekko zmiękną.
Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w kwadraty lub prostokąty, 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
 Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć szybko czosnek, ale nie za długo, bo stanie się gorzki. Dodać cebulę i papryki, wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli, a papryka lekko zmięknie.
 W tym czasie pokroić garść liści świeżej bazylii.
Do podsmażonych warzyw dodać mięso, lekko je podsmażyć, zalać pomidorami w puszce, dodać koncentrat. Przyprawić dużą ilością ziół prowansalskich, solą, pieprzem, pieprzem cayenne, chilli, świeżą bazylią, można też dodać np rozmaryn, czy sól ziołową. Wszystko dokładnie wymieszać i zredukować co jakiś czas nadal mieszając.
Przygotować sos beszamelowy light : wymieszać jogurt grecki ( u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu) z żółtkiem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, solą i pieprzem, odstawić na minimum 30 minut. Nie można zastąpić tego jogurtu, jogurtem 0%, bo stanie się kwaśny.
 Na dno naczynia żaroodpornego położyć upieczone płaty cukinii, na to mięso mielone i sos beszamelowy. U mnie wyszły 3 warstwy, pod koniec na sos beszamelowy ułożyłam pokrojony w plastry ser mozzarella. Lasagne należy zapiekać w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut. Smacznego!


Wartość kaloryczna całej lasagne: 1130 kcal
Białko: 100 g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 92 g

Wartość kaloryczna dla 1 porcji: 282,5 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 11,25 g
Węglowodany: 23 g

12 komentarzy:

  1. Z chęcią wypróbuje :)
    Wygląda znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak bardzo, bardzo chciałabym móc oddawać krew a nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Oł maj! Pięknie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też często taką robię, raz z cukinią, raz z bakłażanem. Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na zamiennik dla makaronu :) Ostatnio po głowie chodziła mi lasagne i zastanawiałam się jak ją zrobić w wersji dietetycznej. Właśnie wróciłam z zakupów i nabyłam sporą ilość warzyw, w tym cukinię, i piersi z kurczaka (chyba mogę zastąpić indyka, nie?), wchodzę na Twojego bloga i... już wiem co zrobię na obiadek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. i jak tam oddanie krwi ? przyjeli tym razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Badania mam wszystkie super, zostalam zakwalifikowana, ale mam za male zyly podobno i krew nie chciala leciec :(

      Usuń
    2. genialny blog i przepisy!! Dziękuję.

      Usuń
  7. Na Twoim profilu na vitalii (w starych wpisach) zauważyłam, że zazwyczaj do owoców jadłaś dużo orzechów. Mogłabyś zdradzić, w jakim celu?
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. znalazlam twojego bloga przez vitalie a teraz nie moge znalezc ciebie na vitalii zeby ci podziekowac. Blog jest fantastyczny, idealnie pasuje do moich kubkow smakowych i mam zamiar wyprobowac wiele twoich przepisow. PIerwsza byla powyzsza lasagne i jest poprostu pyszna! Dzis szukam kolejnej inspiracji na obiad, dziekuje ci bardzo czegos takiego szukalam :)
    Kruszynka83

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...