poniedziałek, 15 lipca 2013

Surówka z marchewki i kalarepy z koperkiem

Lubię jeść świeże owoce i warzywa, pochrupać całą marchewkę czy obraną, pokrojoną w kawałki kalarepę, ale czasami trzeba coś zmienić i wymyślić jakąś nowość żeby wszystko połączyć. Wyszło naprawdę smacznie, jestem pewna, że będę ją przygotowywać częściej, bo jest idealnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Z podanych składników wychodzi spora miska prostej surówki.



Składniki:

  • 2 marchewki
  • jedna kalarepa
  • duuużo koperku ( nie wiem dokładnie ile, bo ja mam swoją w ogórku i nie patrzę ''na pęczki''
  • oliwa + woda
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
 Aby przygotować sos połączyć posiekany koperek, 2 łyżki soku z cytryny, trochę wody (zamiast większej ilości oliwy), sól i pieprz.


Warzywa pokroić w słupki, wszystko zalać sosem, pomieszać i włożyć do lodówki, by warzywa przeszły sosem, zmiękły i puściły sok.
 Wartość kaloryczna całej miski surówki: 218 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 23 g


1 komentarz:

  1. Koperek i nać pietruszki to jedyna zielenina, której nie tknę :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...