piątek, 26 lipca 2013

Ostra zupa krem z pomidorów z parmezanem i imbirem

Bardzo szybka w przygotowaniu zupa krem, nadaje się idealnie na lekki obiad lub starter :) Ilość dodanego parmezanu decyduje o jej kaloryczności, nie należy jednak go pomijać całkowicie, by odchudzić przepis, bo zupa znacznie straci na smaku! Lubię ostre potrawy i ta z pewnością trafia w mój gust! Przepis na 2 osoby.


Składniki :
  • 3 szklanki przecieru lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • łyżka oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • łyżka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • parmezan (ilość wg uznania)

Imbir obrać, zetrzeć na tartce, osobno obrać i zetrzeć czosnek. Pomidory zblendować. Na rozgrzanej oliwie w garnku zesmażyć krótko czosnek. Dodać pomidory, można je wcześniej jeszcze przetrzeć przez sitko, następnie dodać imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz.  Chwilę podgotować, podać krem posypany startym parmezanem.

6 komentarzy:

  1. przepis na szybką i zdrową zupę, super! koniecznie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekam na opinię jak już ją zrobisz ! :)

      Usuń
  2. szybko i z włoską nutą! pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coraz bardziej podobają mi się włoskie smaki! Do tego hoduję świeżą bazylię i pierwszy raz mi nie usycha :))

      Usuń
  3. wygląda pysznie i tak szybko się ją robi! Lubię too :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super zupa ale poleciłabym ,świeże pomidory obrać a następnie zmiksować bo z puszki są bardzo niezdrowe......

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...