poniedziałek, 1 lipca 2013

Lekka, młoda kapusta z wędzoną piersią z kurczaka

Tym razem kapusta  duszona, ale w wydaniu mięsnym, baaardzo smaczna i warta polecenia. Doskonały dodatek do obiadu! Przepis na 4-5 porcji :)

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • duuużo koperku
  • duża czerwona cebula
  • pół sporej wędzonej piersi z kurczaka (około 120-150 g)
  • sól, pieprz
  • wywar warzywny lub trochę vegety
  • troszkę oliwy
 Kapustę drobno posiekać, włożyć go garnka z grubym dnem i podlać wodą lub wywarem warzywnym. (jeśli nie używacie wywaru, dodajcie vegety). Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, u mnie około 40 minut. W tym czasie posiekać koperek, cebulę oraz pierś z kurczaka w kostkę.
  Cebulę zesmażyć na łyżeczce oliwy na patelni teflonowej.
 Obsmażyć ze wszystkich stron wędzoną pierś z kurczaka bez dodatku tłuszczu.
 Gdy kapusta będzie już miękka wylać nadmiar wody, dodać przesmażoną cebulę, wędzoną pierś z kurczaka i koperek, trzymać na małym ogniu aż pozostała część wody odparuje mieszając co jakiś czas. Posolić i popieprzyć.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 103,8 g
Białko: 9,2 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 11 g



1 komentarz:

  1. Szkoda, że nie mogę jeść kapusty :( Na pewno bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...