sobota, 27 lipca 2013

Dżem jabłkowy z cynamonem bez cukru

Prażone jabłka już robię parę lat z rzędu i zawsze się sprawdzają na szybką przekąskę! Kiedy robiłam je 4 lata temu z mamą, pasteryzowałyśmy je za krótko i część się zepsuła, dlatego teraz nauczyłam się, by robić to przynajmniej 30-40 minut, co zabezpiecza przed pojawieniem się pleśni. Jeśli jabłka są słodkie, to wcale nie trzeba dodawać cukru i się nie popsują, moje leżą w słoiczkach nawet rok!



Składniki:

  • 8 średnich/dużych jabłek
  • łyżka cynamonu


Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dobrze jest też zetrzeć je na tartce, jeśli nie chcecie mieć większych części jabłek w swoim dżemie i zależy Wam na gładkiej konsystencji.
Słoiki wygotować w gorącej wodzie. Pod spód,  garnku można podstawić metalową siatkę, by nie stały bezpośrednio na dnie garnka,bo mogą robić się ślady trudne do usunięcia.
Do gotujących się na małym ogniu pod przykryciem jabłek dodać cynamon. Będą się prażyć pod przykryciem około 30 minut.
Do wygotowanych słoików nałożyć delikatnie łyżką wyprażone jabłka. Zakręcić i pasteryzować przez około 40 minut.
Po wyjęciu z gotującej się wody postawić jabłka dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. U mnie ostatnie leżały w spiżarni rok i nic się z nimi nie stało. Najważniejsza jest odpowiednia pasteryzacja.



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jabłka, są idealne do ciast: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do ciasta - super ,ale nadają się też do np pierożków takich zapiekanych z ciasta drożdżowego na słodko albo do naleśników- dzisiaj zrobiłam pełnoziarniste właśnie z tymi jabłkami,prażonymi płatkami migdałowymi i cynamonem - MNIAM!

      Usuń
    2. Właśnie sobie wyobraziłam te pierożki,mmm...:) Moja babcia zawsze daje mi słoiki z takim domowym, jabłkowym dżemem. Kiedyś go wykorzystałam do ciasta-pleśniaka i wyszło super!

      Usuń
  2. przepyszny dżemik , chętnie taki przyrządzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i mało roboty :) ja tez jeszcze będę robić w tym roku

      Usuń
  3. Karola uzależniłam się od Twojego bloga :) Najpierw zaczęłam 2 miesiące temu od diety chili z dużą ilością przypraw a teraz po prostu się zdrowo odżywiam 4-5 razy dziennie i często inspiruję się Twoimi przepisami. Dziękuję i trzymaj tak dalej !!! Anka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w tym roku tylko jabłkowy dżemik . Razem z teściową robiłyśmy :)
    Ostatnio właśnie robiłam dietetyczne bułeczki a'la pączki z tymi jabłuszkami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...