poniedziałek, 8 lipca 2013

Chrupiące i puszyste pszenne gofry

Te gofry przygotowałam dla brata. Ich zapach kojarzy mi się z wakacjami nad morzem i spacerem po molo. Każdy, kto je jadł mówił, że są bardzo dobre. Długo szukałam przepisu na dobre, NIEDIETETYCZNE gofry, żebym mogła je przygotować dla gości. Ten przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) cieszył się najlepszymi opiniami. Gofry akurat robi się z produktów, które są prawie zawsze w szafce lub w lodówce i nie trzeba robić specjalnych zakupów. Z tego przepisu wychodzi około 20-22 gofrow, ja robiłam na pół porcji. 



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (325 g wg przelicznika)
  • pół szklanki cukru (dałam mniej, bo brat je jadł ze słodką konfiturą)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
 Żółtka zmieszać z olejem, dodać do tego cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę, mleko, wodę i proszek do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem.
Delikatnie, porcjami dodać do masy ubite białka, dokładnie wymieszać. Nagrzać dobrze gofrownicę i upiec. Jeśli jest gorszej jakości lepiej nasmarować ją tłuszczem.

Wartość kaloryczna jednego gofra, przy założeniu, że wyjdzie 20 - 140 kcal
Białko: 3,1 g
Tłuszcze: 6,25 g
Węglowodany: 17 g

5 komentarzy:

  1. Najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepszy przepis ever, dzięki! taaakie grube! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, właśnie dziś wypróbowałem przepis, palce lizać. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. New Diet Taps into Revolutionary Idea to Help Dieters Lose 12-23 Pounds in Just 21 Days!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...