środa, 10 lipca 2013

Białkowy bananowo-truskawkowy smootie bez dodatku cukru

Chciałam zrobić coś, by dostarczać nie tylko czystych węglowodanów z owoców, a również trochę białka i tłuszczy nienasyconych. Deser ten można przygotować zarówno z lodem, jak i z zamrożonymi truskawkami (i to jest lepsza wersja, jeśli boicie się o swój sprzęt kuchenny). Smootie jest gęsty i słodki, syci na długo dzięki dodatku twarogu. Idealne II śniadanie! Przepis dla 2 osób.


Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 120 g twarogu
  • jeden banan
  • 5 kostek lodu
  • migdały
  • owoce do dekoracji (opcjonalnie)



 Migdały podprażyć na suchej patelni teflonowej przez parę minut co jakiś czas potrząsając patelnią.
Resztę podanych składników zmiksować na gładką masę blenderem. Położyć owoce do dekoracji i posypać migdałami. Proste, a jakie pyszne!

Wartość kaloryczna jednej porcji: 179 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 3,8 g
Węglowodany: 24,5 g




5 komentarzy:

  1. Cudowne... :) Dodaje bloga do obserwowanych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jakiej firmy masz gofrownicę?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakas najslabsza z supermarketu, ale nie jestem w stanie podac firmy, bo jestem na wyjezdzie, przpisy dodaje te, ktore mialam wczesniej zapisane :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...