piątek, 14 czerwca 2013

Pyszny pełnoziarnisty chrupki chlebek - tekturka

Woooow, jestem zachwycona! Chlebek smakuje jak paluszki, dacie wiarę? Nie wiem czy to kwestia mąki (dostałam od żony mojego brata dwie mąki - pełnoziarnistą pszenną i pełnoziarnistą żytnią prosto z młyna). Można dodać dowolne dodatki, ja użyłam słonecznika,ale dobrze nadaje się też sezam czy sól gruboziarnista . Jestem pewna, że przygotuję je jeszcze wiele razy!



Składniki:

  • 200 g mieszanki mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka płaska soli
  • 3/4 szklanki wody (lub tyle żeby zagnieść ciasto)
  • dodatki (opcjonalne i dowolne)
 Jak widzicie te mąki to naprawdę większość otręby, nie tak jak te standardowe mąki dostępne w sklepach, niby pełnoziarniste, a... no właśnie, niewiele się różnią od tych oczyszczonych.
Najlepiej jak do mąki pełnoziarnistej (około 140 -150 g) dodacie otręby tak, by mieszanka łącznie miała 200 g.
 Z podanych składników dokładnie zagniatamy jednolite ciasto.
 Bardzo cienko wałkujemy (jak najcieniej się da). Należy odkroić część ciasta tak, by nadać mu kształt prostokąta.
W tą pracę niestety trzeba użyć dużo siły,bo ciasto jest dość twarde.
 Teraz pora na dodatki! Posypujemy nimi ciasto.
Wgniatamy dodatki przejeżdżając wałkiem.
Kroimy ciasto w równe prostokąty.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut. Żeby chlebek był bardziej chrupki skrapiałam go wodą w sprayu co jakiś czas. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Chlebki mimo że były przecinane przed pieczeniem mogą się delikatnie połączyć ze sobą ,ale po naciśnięciu na linię przecięcia nożem powinny się rozdzielić.

Jedna ,,kromka'' to około 50 kalorii.



7 komentarzy:

  1. Jestem zachwycona Twoim blogiem i przepisami:) U mnie w kuchni zazwyczaj panuje straszna monotonia i posiłki typu 'byle cokolwiek zjeść', a trafiając tutaj i przeglądając wpisy zrobiłam już sobie listę spożywczych 'must have' aby spróbować każdego przepisu po kolei! Co najlepsze nie spodziewałam się, że z większości rzeczy które mam zawsze pod ręką można zrobić takie fajne kombinacje! Od dziś trafiasz do listy moich ulubionych blogów! :) Mam jeszcze takie pytanie - zazwyczaj używasz świeżych czy suszonych drożdży? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać takie komentarze! Dziękuję, zdawaj relację z wypróbowanych przepisów :) Nie używam drożdży suszonych, bo nie umiem z nich korzystać ,nigdy nie rosną tak jakbym chciała, zawsze kupuję świeże :)

      Usuń
  2. świetnie wyglądają z tym słonecznikiem!
    Ja na blogu też mam podobne- u mnie krakersy w nazwie, zamiast chlebka: )

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie! Mogę wiedziec jak obliczasz kalorycznośc posiłków?

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie! :) Mam konto na stronie www.fatsecret.pl ,tam dodaję wszystkie składniki i dzielę przez liczbę porcji jaka mi wyszła

    OdpowiedzUsuń
  5. 200g mąki i żytniej i pszennej, czy 200g łącznie? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...