niedziela, 16 czerwca 2013

Pyszne śniadanie - placki sernikowe bez cukru i bez mąki z bananem i truskawkami

Placki same w sobie nie są słodkie, ale z bananem i truskawkami smakują świetnie i dodatek cukru im potrzebny nie jest! Robiłam je wcześniej w formie omletu, ale niestety przewrócenie go na drugą stronę sprawiało mi trudność.Z powodu braku mąki, placki te są dość delikatne,ale dzięki twarożkowi bardzo sycące. Z podanych składników wyszło mi 7 placków, czyli jedna porcja.

Składniki:

  • duże jajko
  • 2 duże łyżki mielonego twarożku
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • troszkę tłuszczu do smażenia
  • truskawki, banan
 Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z twarożkiem, mlekiem w proszku i ekstraktem waniliowym.
 Do masy z żółtkiem delikatnie wmieszać za pomocą łyżki ubite białko.
 Na patelnię wylać troszkę tłuszczu, ja używam w sprayu, bo wtedy dodaje się dużo mniej. Gdy patelni się porządnie nagrzeje, kłaść łyżką do zupy placki tak, by się nie dotykały. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu. Po paru minutach za pomocą  drewnianej łyżki odwrócić placki na drugą stronę, smażyć 1-2 minuty.
 Pokroić truskawki i banany w plasterki. Układać na przemian. Smacznego:)



8 komentarzy:

  1. Idealna propozycja nie tylko na śniadanie ale słodki podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, fantastyczne śniadanie! Aż się zrobiłam głodna; )

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha !! takie twarożkowe palcuszki to ja lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. i znów brak wartości odżywczych.. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile wyjdzie takich porcji ?, można użyć zwykłego mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny ten przepis, zrobię jutro na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...