wtorek, 18 czerwca 2013

Omlet z marchewką i cynamonem bez cukru i bez mąki

Wyszedł przepyszny! Znalazłam zdjęcie tego omletu na którym z blogów, ale niestety nie było przepisu. Buszowałam, szukałam i wszystkie były nie na słodko, do tego z dodatkiem mąki, masła lub śmietany, postanowiłam wymyślić coś sama i wyszło! Bardzo prosty i szybki posiłek, do tego idealny na diecie niskokalorycznej lub niskowęglowodanowej! Przepis na jedną porcję ,czyli na jeden omlet.




Składniki:

  • 2 jajka ( jedno całe, jedno białko i żółtko oddzielnie)
  • 2 małe marchewki
  • cynamon ( ilość wg uznania, ja lubię dużo)
  • troszeczkę oliwy lub innego tłuszczu
  • opcjonalnie- wyprażone jabłko
  • szczypta soli
 Marchewkę zetrzeć na tartce na średnich oczkach, zesmażyć na patelni teflonowej. Trzeba pozbyć się nadmiaru wody z marchewki, żeby potem nie puściła jej po dodaniu do jajka w czasie smażenia, bo nie będziemy w stanie przewrócić omleta :)
Ubijamy jedno białko na sztywno ze szczyptą soli, a w drugim naczyniu do żółtka i całego drugiego jajka dodajemy cynamon i lekko ubijamy mikserem. Do jajek z cynamonem dodajemy marchewkę i mieszamy, na końcu delikatnie łyżką dodajemy pianę z białka, łączymy, Na rozgrzaną patelnię troszeczkę wysmarowaną tłuszczem kładziemy ciasto i smażymy pod przykryciem około 5 minut na małym ogniu, po tym czasie bardzo ostrożnie przewracamy używając drewnianej łyżki.
Smażymy jeszcze parę minut, wykładamy na talerz, można posmarować prażonymi jabłkami.
Smacznego :)

Wartość kaloryczna: 190 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze 11 g
Węglowodany: 10 g



9 komentarzy:

  1. Hej, czy robiłaś już łazanki??? Miałaś robić i jestem ciekawa jak Ci smakowały. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nie robiłam, mam tyyyyle pomysłów,a tylko 5 posiłków dziennie i nie aż tak dużo czasu żeby na każdy posiłek robić coś nowego,więc ciężko na ich realizację :)

      Usuń
  2. ja wyciskam sok ze startej na małych oczkach marchewki, (dodaję surową) i mam dwa w jednym :)

    joolianka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo ,też super pomysł! Następnym razem tak spróbuję zrobić :)

      Usuń
  3. a czemu ubijac tylko 1 bialko, a nie 2 ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo wtedy byłby za puszysty i bez mąki nie dałoby się go przewrócić na drugą stronę :)

      Usuń
  4. Czy można zjeść omlet z surowym jablkiem? Albo w ogóle pominąć jabłko? Proszę o odpowiedz ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...