czwartek, 13 czerwca 2013

Mus truskawkowy bez cukru

Ten mus można zrobić całkowicie bez cukru, tylko truskawki muszą być słodkie i sekret tkwi w odpowiedniej pasteryzacji. Przetwory to coś cudownego, bo można poczuć smak lata nawet zimą!
Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości albo po prostu zarezerwować cały dzień na robienie różnych przetworów, w czasie, kiedy jest dostępnych najwięcej owoców i warzyw, z których je można wykonać. Polecam! Mus można użyć do naleśników, makaronu czy deserów.



Składniki na dwa słoiczki:

  • 700 g truskawek
  • łyżka fruktozy, cukru trzcinowego/ innego (opcjonalnie)
  • trochę wody
Truskawki myjemy i odrywamy zielone części. Wrzucamy wszystkie do garnka z grubym dnem i zalewamy delikatnie dno wodą, dodajemy łyżkę fruktozy, jeśli truskawki nie są bardzo słodkie. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut, potem , gdy truskawki się rozpadną i zrobi się jednolita masa zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 2 godzin co jakiś czas mieszając aż wszystko się zredukuje. Wszystko trzeba robić na wolnym ogniu, żeby truskawki się nie przypaliły.

Słoiki wyparzamy (tutaj jest napisane jak to zrobić). Napełniamy masą truskawkową, zakręcamy, ale nie do końca. Potem pasteryzujemy i trzeba to zrobić dokładnie i gotować dość długo - około 40-50 minut, żeby mus się nie popsuł.
Na końcu trzeba porządnie dokręcić słoiki i położyć do dołu zakrętką. Tak trzymać aż nie wystygną, potem podpisać i gotowe! :)


9 komentarzy:

  1. Ciekawe, ciekawe :) Muszę kiedyś spróbować zrobić taki mus.

    OdpowiedzUsuń
  2. FRUKTOZA TO PRZECIEŻ TAKŻE CUKIER

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak bez cukru ? skoro fruktoza to cukier .

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fruktoza jest cukrem o niskim indeksie glikemicznym i można ją jeść, to cukier naturalnie występujący w owocach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Article writing is also a fun,if you be acquainted with
    afterward you can write if not it is complicated to write.


    Also visit my web site: i want i need to learn Spanish fast ()

    OdpowiedzUsuń
  6. A bez cukru próbowałaś robić taki mus? Bo chciałabym go zrobić, ale boję się, że się zepsuje.

    Aga

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie zapsuje sie bez cukru. Robilam takie musy dla swojego Malca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gowno prawda!!! Fruktoza jest taka sama jak cukier!!!! Trzcinowt, brazowy, kokosowy to wsztstko to samo! Miod tez! Ewentyalnie ksylitol lub erytol sa zdrowsze. Mowie ha, dr i jedmoczesnie osoba majaca schorzenie jakim jest insulinoopornosc i mam wiedze w tym temacie!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...