piątek, 7 czerwca 2013

Gołąbki z kaszą i kurczakiem

Z sosem pomidorowym są naprawdę dobre! Dość długo się je przygotowuje i wymagają dużo pracy i pilnowania,ale jak najbardziej warto! Z podanych składników wyszło mi 5 sporych gołąbków, ale niektóre są owijane podwójnie w kapustę, bo bardzo ją lubię.

Składniki:

  • pół woreczka kaszy gryczanej
  • pieczarki ( od Was zależy ile, ja dałam około 200 g)
  • średnia czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • średniej wielkości pierś z kurczaka (około 200 g)
  • przecier pomidorowy z przyprawami
  • małe jajko (lub dwa przepiórcze)
  • kapusta biała
  • sól, pieprz


 Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki ścieramy na plastry w talarki, a czosnek trzemy na drobnej tartce. Pierś z kurczaka należy zmielić w maszynce.
 Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zdjęcie z niej liści,w które owiniemy gołąbki stanie się możliwe. Znacznie szybciej gotuje się kapusta włoska, także jeśli chcecie przygotować to danie szybciej - użyjcie jej.
 Należy wymieszać podsmażone na suchej patelni pieczarki, kaszę, czosnek ,podpieczoną na patelni cebulę ,pierś z kurczaka, jajko, sól oraz pieprz.
 Do liścia kapusty zakładamy farsz i zawijamy.
Układamy gołąbki na patelni, na dnie można położyć liść kapusty, podlewamy wodą lub, jeśli macie, bulionem, gotujemy na małym ogniu około 40-60 minut co jakiś czas dolewając wodę , w połowie czasu należy przerzucić gołąbki na drugą stronę. Mój sos przygotowałam z przecieru pomidorowego i przypraw, zagotowałam go i polałam uduszone już gołąbki. PYCHA!

Wartość kaloryczna gołąbka: 125 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 7,8 g



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...