środa, 22 maja 2013

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Mmm  smaczna owsianka, dobra na jesienne śniadanie. Smakiem przypomina nieco jabłecznik. Dobrze jest użyć słodkiego jabłka, żeby dodatkowo nie dosładzać mleka. Woda dodana do mleka zapobiega przypaleniu.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów
  • pół jabłka
  • cynamon ( według uznania, ja lubię dużo)
  • opcjonalnie rodzynki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody

Do garnka wsypujemy płatki i otręby.  Wszystko zalewamy mlekiem wymieszanym z woda. Dzięki dodanej wodzie mleko nie będzie się przypalać. Jeśli macie taką ochotę możecie dosłodzić mleko. Ja lubię bardzo gęstą owsiankę, gotuję ją około 10 minut na bardzo małym ogniu lub na 2-3 na kuchni indukcyjnej ( skala 1-12)
Jabłko trzeba zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do owsianki przelanej na talerz i posypać cynamonem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. pyszna klasyczna, moja ulubiona owsianka ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham :)... co drugi dzień na śniadanie mam ( nie do znudzenia )...czasami dodaję łyżkę dżemiku lub serka homogenizowanego... uuu i można świat doganiać...Też lubi duuużo cynamonu :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam owsianki :) a ta pewnie jest przepyszna :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot com

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi o tym sposobie na owsiankę, dzięki!
    Salie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...