sobota, 11 maja 2013

Domowe musli bez cukru

Jestem zachwycona, bo wyszło naprawdę rewelacyjne! Długo się zbierałam żeby zrobić własne musli, wcześniej buszowałam w sklepach w poszukiwaniu jakiegoś dobrego, ale analizując skład szybko rezygnowałam. Albo był cukier ( ukryty lub nie), albo składniki, które mi nie odpowiadały. Zgromadziłam w domu dużo produktów, które lubię i które nadają się na musli i udało się. Nie dodałam nic a nic cukru, dzięki owocom suszonym i tak jest słodkie. W planach miałam jedzenie go z dodatkiem jogurtu lub kefiru ,ale jest takie pyszne, że wcinam same, suche. Jak najbardziej polecam!


Waga składników jest nieprecyzyjna, dawałam wiele rzeczy na oko :

  • 2 szklanki płatków żytnich
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka poppingu
  • pomieszana szklanka otrębów pszennych, żytnich i owsianych
  • orzechy laskowe
  • szklanka słonecznika
  • pół szklanki migdałów i płatków migdałowych
  • pół szklanki pestek dyni
  • siemie lniane
  • orzechy ziemne
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • żurawina
  • rodzynki
  • troszkę oliwy
 Pamiętajcie, że składniki są dowolne, możecie dodać co tylko macie, a i tak będzie na pewno zdrowsze od musli sklepowego :)
 Wszystkie składniki oprócz otrębów i suszonych owoców i siemienia wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem.  Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając. 
 Suszone owoce kroimy i łączymy z siemieniem. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy otręby i troszkę podpiekamy, dodajemy do mieszanki.
 Takie prażone płatki, pestki i orzechy całkowicie zmieniają swój smak, są pyszne! Łączymy wszystko i przekładamy do pojemników, w których będziemy przechowywać nasze musli.
Mi wyszły dwa duże pojemniki :)


36 komentarzy:

  1. ta, tak-domowe najlepsze:) Te sklepowe zawsze coś mają nie tak, a tutaj sami dobieramy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowe domowe musli -to jest to ! muszę zrobić i ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię z miodem. mieszam co mam z miodem i do piekarnika. po upieczeniu na to suszone owoce. jest mniam mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i miód tarci wszystkie wartości w temperaturze powyzej 40 stopni, mniam mniam

      Usuń
    2. i miód tarci wszystkie wartości w temperaturze powyzej 40 stopni, mniam mniam

      Usuń
  4. nazwa "bez cukry" jest stwierdzeniem nieprawdziwym, przecież w owocach znajdują się cukry, do tego proste.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Droga Karolino dlaczego nie prażymy siemienia lnianego, czy pogarsza to jego smak czzy chodzi o utratę właściwości zdrowotnych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! siemie jest drobne i bardzo szybko się przypala, nie ma potrzeby je prażyć

      Usuń
    2. coś kiedyś słyszałam, że siemię lniane warto przed spożyciem poddać jakiejś obróbce. Czy to mechanicznej by lepiej się wchłaniały wszystkie dobroci, lub cieplnej by nie podrażniać śluzówki żoładka. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wielu źródłach jet również, że jedzenie surowego jest okej.

      Usuń
  6. ale co to jest ten popping? nie mogłam tego znaleźć w żadnym sklepie??? dziś robię swoje mussli

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też poproszę o odpowiedz co to ten popping?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. popping to prażone ziarno amarantusa ( tak samo jak jest ryż preparowany czyli prażone ziarno ryżu), można go kupić w zwykłym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością :)

      Usuń
    2. a nie mozna było tak od razu napisać, a nie jakis popping :(

      Usuń
    3. a nie mozna było tak od razu napisać, a nie jakis popping :(

      Usuń
  8. Co do wypowiedzi, że ze sklepowymi zawsze jest coś nie tak - no więc przeważnie to faktycznie racja, ja znam jedne jedyne - naprawdę wyśmienite - musli bez cukru i innych wzmacniaczy, dodatkowo o pysznym, jabłkowym smaku. Kupuję bezpośrednio tu: http://freedelikatesy.pl/musli_jablkowe_chrupkie_bezcukrowe_bio_350g_symbio.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, że zwiera olej palmowy, ale i tak Twoja propozycja jest lepsza niż większość musli dostępnych na rynku :)

      Usuń
  9. ile takie musli można przechowywać? nie zepsuje się szybko? bo musi jadam raz na jakiś czas, nie codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy te suszone owoce nie przypala się na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  11. ale owoców nie dajemy na patelnię tylko otręby , które wsypujemy do owoców

    OdpowiedzUsuń
  12. Warto jeszcze zadbać o to aby suszone owoce nie zawierały siarczanów. Takie ładne morele niestety nie są suszone na słońcu tylko chemicznie. Domowe musli najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  13. pychaa ! Bardzo dobre polecam wszystkim :) napewno zdrowsze i smaczniejsze niż kupowane w sklepach, nawet ta ilosc cukru co jest zawarta w owocach suszonych jest mniejsza niz w musli ze sklepuu, po drugie jak ktos chce calkowcie bez cukru to nie musi dawac owocow same płatki i otręby z piekarnika są dobre także naprawde polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda na prawdę świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystko pysznie, tylko kwasy tłuszczowe nie mogą być podgrzewane do temperatury powyżej 100 st C. Więc jak chcemy naprawdę zdrowo, to zmieszajmy wszystkie składniki bez obróbki termicznej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można nie dodawać oliwy lub oleju, tylko wyprażyć je suche?

    OdpowiedzUsuń
  18. co to jest popping, bo wg wikipedii to styl tańca, bym wolała polskie nazwy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. co to jest popping, bo wg wikipedii to styl tańca, bym wolała polskie nazwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. popping to prażone ziarno amarantusa ( tak samo jak jest ryż preparowany czyli prażone ziarno ryżu), można go kupić w zwykłym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością :)

      Usuń
  20. Orzechy i pestki prażone z punktu widzenia chemii żywności niestety nie są zdrowe - zawarte w nich tłuszcze pod wpływem temperatury ulegają utlenieniu. :-(

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie. Można by jedynie trochę ograniczyć ilość orzechów bo nie są one aż tak zdrowe. Ale musli świetnie pasuje do zdrowego śniadania :) Na pewno wypróbuję.
    Czekam na kolejne posty i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dlaczego moje musli się przypalilo?:-( dałam płatki owsiane u orkiszowe,slonecznik i orzechy. Polakami miodem a nie dałam oleju . Czy to przez to ?

    OdpowiedzUsuń
  23. niestety przy "produkcji" żurawiny i suszeniu dodawany jest sztucznie cukier ponieważ żurawina sama w sobie nie jest aż taka słodka

    napisałem tak tylko jako ciekawostka bo jest napisane, że w końcu musli bez cukrów dodanych a żurawina to jest właśnie ten ukryty dodany cukier

    OdpowiedzUsuń
  24. Ile mniej wiecej waży szklanka takiego musli ? ☺

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile mniej wiecej waży szklanka takiego musli ? ☺

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...