czwartek, 18 kwietnia 2013

Ugotowaliście za dużo ziemniaków? Zróbcie kluski śląskie!

Dzisiaj mam dla Was może niezbyt dietetyczne danie, ale jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia i zrobić na szybko obiad - idealne. Zrobiłam je dla rodziców, bo akurat ja należę do osób, które ziemniaków nie lubią i nie jem ich już 4 lata. Rodzicom bardzo smakowały, zjedli z kapustą z grzybami i sosem mięsnym. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ugotowaniu, bo zostały zjedzone! :)

Składniki są tylko trzy:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
 Nie jest ważne ile ziemniaków użyjecie , ale ważne jest żeby były w proporcji z mąką 4:1. Ja miałam 400g ziemniaków i 100g mąki.


 Ziemniaki należy zmielić w maszynce, wszystkie składniki połączyć.
Nie trzeba dodatkowo solić, bo na ogół każdy soli ziemniaki,gdy je gotuje. Otrzymana masa powinna być gładka i zwarta.
 Dłońmi lepimy kilki i robimy dziurki w środku. Mi wyszło 18 klusek śląskich . Gotujemy parę minut od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Wrzucamy do gotującej się już wody. (Czas gotowania w zależności od wielkości klusek)


4 komentarze:

  1. Kluski śląskie to 4:1 ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kluchy jeść, trochę mniej robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, ale ja przy najbliższej nadwyżce ziemniaków planuję gnocchi. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm pyszne są ! Jadłam ostatnio z parmezanem i sosem pomidorowym :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...