poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Spaghetti po mojemu :)

Uwielbiam spaghetti! Może nie jem go zbyt często, bo w ciągu dnia mam tyle pomysłów na to, co zjem, że rzadko pada akurat na makaron z sosem. Już parę lat nie jadłam tego, które robi moja mama. Zawsze sama mielę pierś z kurczaka i gotuję makaron pełnoziarnisty. Walory smakowe są podobne, a w kaloryczności i składnikach odżywczych różnica jest ogromna! Pyszne i sycące danie! 

Potrzebujemy:

  •  60 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 100-150 g mielonej piersi z kurczaka
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do pizzy- zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: kiełki/ starty ser
 Odmierzamy porcję makaronu i gotujemy w osolonej wodzie na al dente ( około 8 minut), ugotowany makaron polewamy na sicie zimną wodą. Ja zawsze makaron przełamuję dodatkowo na pół, wtedy prawdopodobnie zje się go trochę mniej.
 Na nagrzaną patelnię teflonową wrzucamy zmieloną pierś z kurczaka ze zmiażdżonym czosnkiem. Podsmażamy około 5 minut, co jakiś czas mieszamy. Pierś z kurczaka powinna puścić trochę wody. Nie przykrywamy jej pokrywką.
 Wlewamy krojone pomidory i dodajemy koncentrat. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solimy i pieprzymy do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż kawałki pomidorów się rozpadną. Makaron układamy na talerzu i na środek nakładamy sos, można posypać serem lub przyozdobić kiełkami.


Wartość kaloryczna: 391 kcal
Białko: 37,4 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 53 g

2 komentarze:

  1. robię identycznie:)i nie jestem w stanie jeść już normalnego spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale się ciesze że tu trafiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...