piątek, 12 kwietnia 2013

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką z kaszą gryczaną

Mmm mój dzisiejszy obiad mnie zachwycił. Miałam coś innego w planach (standardowo- pierś z kurczaka), ale cieszę się, że wypróbowałam coś nowego. Jak pewnie zdążyłyście już zauważyć nie za bardzo lubię mięso i chociaż staram się je jeść to czasami ciężko mi jest wymyślić coś nowego. Do tego dania na pewno wrócę! Mięso wcześniej oczywiście umyłam i pokroiłam w plasterki, popierzyłam i posoliłam i odłożyłam do lodówki na parę godzin. Mięso jest delikatne i miękkie, pyszne! 


Składniki dla jednej osoby:

  • około 100 g polędwicy ( u mnie i wieprzowa i wołowa)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 bardzo duże pieczarki
  • sól, pieprz
  • 1/3 torebki ugotowanej kaszy gryczanej ( można oczywiście zjeść więcej)
 Nie mogłam się zdecydować jakiej polędwicy użyć, więc wzięłam oby dwie :)
 Po pokrojeniu należy ją delikatnie rozgniatać palcami, przyprawić i odstawić do lodówki.
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w piórka a pieczarki w plastry. Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić, doprawić solą i pieprzem i wrzucić pieczarki, Podsmażyć. Można dodatkowo doprawić do smaku.
Jeśli nie macie dobrej patelni teflonowej i coś Wam będzie przywierać,to dodajcie troszkę oleju lub oliwy.

Na oddzielnej patelni teflonowej podsmażcie z obu stron ( dosłownie po minutę na każdą stronę) polędwicę. Moja w środku była jeszcze lekko różowa dzięki czemu była naprawdę delikatna i smaczna! Jeśli ją przesmażycie, to będzie twarda i gumowata. Nałożyć kaszę, obok podsmażone pieczarki z cebulą i na to poukładać polędwicę. Można dołożyć jeszcze inne warzywa.

Wartość kaloryczna : 310 kcal
Białko: 27,5 g
Tłuszcze: 4,8 g
Węglowodany: 38 g

2 komentarze:

  1. Tradycyjnie, acz bardzo smacznie! :) Można rzec klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zacne i szlachetne danie i tak zrobiłem . Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...