poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Fasolowe muffinki z jagodami

Kolejne muffinki z fasoli! Niech Was nie przeraża to warzywo - jest zupełnie niewyczuwalne! Babeczki są pyszne! Przy okazji wykorzystałam trochę jagód z zamrażarki. Super opcja żeby zaspokoić ochotę na coś słodkiego :)

Potrzebujemy na 6 muffinek:

  • 120 g fasoli
  • 5 łyżek mrożonych jagód
  • jajko
  • łyżka cukru + łyżeczka cukru do jagód (trzcinowego)
  • ekstrakt waniliowy - około 0,5 łyżeczki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • troszkę soli do białek
  • 2 łyżki mleka
Fasolę traktujemy blenderem i robimy z niej puree.
 żółtko ubijamy z cukrem do białości.
Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.













Jagody posypujemy łyżeczką cukru.
W misce łączymy puree, ubite z cukrem żółtko, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy wszystko mikserem, delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, na koniec dodajemy jagody i uzupełniamy foremki. Wkładamy do piekarnika do 170 stopni na 30-35 minut.





4 komentarze:

  1. Dzisiaj robiłam fasolową szarlotkę i wyszła cudowna, teraz będę musiała wypróbować muffinek :) Ile wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że wychodzi 6 muffinek, ale robiłam je tak dawno temu, że dokładnie nie pamiętam! :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...