poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Domowy fast food czyli hamburger drobiowy!

Mam dla Was dużo przepisów, bo gotuję codziennie,ale niestety wprowadzenie ich tutaj jest dość czasochłonne,a mam trochę spraw na głowie. Część z Was wie,że podwyższam wyniki z matur, po siedemnastym maja już będę mieć masę wolnego czasu i przepisy, mam nadzieję, będą się tu pojawiać na bieżąco! Trzymajcie kciuki :)

Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę pysznego! Przepis pochodzi z książki 'Gotuj i chudnij', ale jest lekko zmodyfikowany. Robiłam go parę razy,ale zawsze z grahamką, tym razem pierwszy raz przygotowałam go z pełnoziarnistą bułką własnej roboty. W tym hamburgerze nie ma zbędnego tłuszczu,za do sporo dobrych węglowodanów i wartościowego białka! :)


Składniki:

  • 60 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 1/4 średniej cebuli
  • plaster pomidora
  • sałata
  • parę plastrów zielonego ogórka
  • łyżeczka ketchupu, łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • domowa bułka pełnoziarnista
 Przygotowujemy dodatki. Część cebuli kroimy drobno w kostkę,a część w plasterki.
Mielone mięso z piersi z kurczaka mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzymy i solimy. Mokrymi dłońmi lepimy kotleta i wrzucamy na nagrzany teflon, smażymy dokładnie z obu stron.
Bułkę przekrojoną na pół podpiekamy na suchej patelni, jedną część smarujemy musztardą,a drugą ketchupem. Układamy na dolnej części sałatkę,na to usmażoną pierś z kurczaka i dodatki, można dodatkowo polać ketchupem nasze mięso i przykrywamy drugą częścią bułki.
Gotowe!
Nie ma sensu liczyć kalorii,bo każda bułka jest inna, moja ma niewiele ponad 100 kcal + około 90 kcal mięso i z 40 kcal dodatki,więc cały hamburger ma lekko ponad 200 kcal,a ten standardowy?



4 komentarze:

  1. wygląda o wiele lepiej niż te wszystkie z fastfoodów, ale największym plusem jest zdrowie !! trzymam za Ciebie kciuki (dawna znajoma z V.) Wiem, że dasz radę i po 95 będzie % :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...