środa, 10 kwietnia 2013

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie -mój faworyt!

Upiekłam już naprawdę dużo chlebów i bułek, ten jest wyjątkowy! Pyszny i wilgotny, wieloziarnisty. Przepis dostała wraz z zakwasem moja mama od koleżanki z pracy. Mówi, że wszystkie jej koleżanki, które pieką chleb w domu robią go właśnie z tego przepisu. Można zmieniać rodzaj mąki ,ale wagowo zawsze musi wyjść tyle samo. Podam Wam przepis, który dostała moja mama,a w nawiasie zaznaczę moje modyfikacje. Na pewno będę go piekła jeszcze wiele razy.




Składniki na dwa duże chleby:

  • 1,5 kg mąki pszennej ( ja dałam pełnoziarnistą)
  • 1 szklanka słonecznika
  • 2 szklanki otrębów żytnich ( dałam jedną szklankę żeby nie wyszedł gniot)
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 7 szklanek ciepłej wody
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
  • 3 łyżki zakwasu
  • dodałam 20 g drożdży dla pewności, bo mój zakwas niestety był już trochę stary i bałam się, że ciasto nie wyrośnie.
 W siedmiu szklankach wody rozprowadzić zakwas. Suche składniki (mąka, siemię, słonecznik, otręby, sól, cukier) wymieszać razem.
Dodałam dwie różne mąki pełnoziarniste: pełnoziarnistą Lubelli (na zdjęciu po stronie prawej) i BIO pełnoziarnistą ( po lewej) i różnica była ogromna. BIO przypomina bułkę tartą - jest aż tak gruba, a mimo to chleb świetnie wyrósł.
 Wlać do wymieszanych suchych składników rozprowadzony w wodzie zakwas i wyrobić ciasto, nie będzie ono zwartą kulą, ale nie może też być lejące. Odstawić na 2 godziny.
 Z powstałego ciasto odłożyć 4 łyżki zakwasu i odstawić w słoiku do lodówki, posłuży on na następny chleb. Można go przechowywać do 3 tygodni.  W tym momencie dodałam jeszcze rozprowadzone w małej ilości ciepłej wody drożdże i wyrobiłam ciasto.
 Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia żeby było zdrowiej. Wierzch lekko posmarowałam oliwą.
Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
 Najlepiej po prostu odstawić na noc. Rano nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb na godzinę.
W moim przypadku podczas nocy część papieru do pieczenia przykleiła się do ciasta, lepiej go nie odrywać przed upieczeniem jeśli się tak stanie, bo ciasto może opaść. Po upieczeniu i tak nie sprawi to problemu .
 Nie kroić chleba na gorąco, poczekać aż ostygnie, pycha!

Smacznego! :)


13 komentarzy:

  1. ciekawy przepis. w sumie ile tego zakwasu ma być? bo nie widzę w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj rzeczywiście zapomniałam napisać! Ja dodałam cały jaki miałam ,czyli 3 łyżki.

      Usuń
  2. te 3 łyżki zakwasu to w sumie niedużo, jak na 1,5 kg mąki

    OdpowiedzUsuń
  3. coś nie tak z tym przepisem - 3łyżki zakwasu na 1,5 kg mąki? Chleb pełnoziarnisty musi być z mąki pełnoziarnistej a nie tylko pszennej. No i skoro w nazwie "na zakwasie" to co tu robią drożdże??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tyle zakwasu starczyło i był wyczuwalny jego smak wchlebie. W opisie napisałam ,że jest to przepis od koleżanki mojej mamy,w którym oryginalnie jest mąka pszenna, ja dodałam pełnoziarnistą i jest to uwzględnione w opisie.

      Usuń
  4. Właśnie jestem w trakcie pieczenia tego chleba, a że wierzch posmarowałam olejem sezamowym, to pachnie niesamowicie! Ciekawe jak smakuje...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo zdaj relacje po zjedzeniu pierwszej kromki! :) Pewnie dzięki posmaroaniu olejem skórka będzie bardziej chrupiąca!

      Usuń
    2. Chleb wyszedł niesamowity w smaku, najlepiej smakuje z samym masłem, chociaż mało to dietetyczne :D Zrobiłam z połowy tych składników 2 bochenki i jeden już zniknął :) Dałam trochę inne rodzaje mąki: 300g żytniej razowej, 50g pszennej 650 i 350g pszennej 500. Skórka wyszła super chrupiąca. Piekłam go bardzo długo, bo ciągle miałam wrażenie, że jest niedopieczony (może dałam za dużo wody), w końcu wyszedł tylko lekko "gliniasty". Zupełnie nie przeszkadza to jednak w konsumpcji :DD Dzięki za zamieszczenie przepisu, na pewno upiekę go jeszcze wiele razy :))

      Usuń
  5. Czy masz może przepis na zakwas do zrobienia w domu:)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Karolino , wypowiem się jako piekarz : taka ilość zakwasu spokojnie wystarczy ponieważ mąka jest pszenna a tylko otręby żytnie . Co do drożdży to uświadamiam , że w każdym zakwasie drożdże także się znajdują tyle , że dzikie a dodatek tych piekarskich w niczym nie szkodzi ani nie pogarsza jakości wypieku - przeciwnie wzbogaca naturalnie. Działaj testuj próbuj - trening czyni mistrza :) w razie pytań służę pomocą i doświadczeniem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Panie Adamie mam pytanie jeśli mam mąkę zytnie pełnoziarnista albo orkiszowa pełnoziarnista to ile potrzebuje zakwasu żeby ładnie wyrósł dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiego typu mąki używasz do robienia zakwasu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...