środa, 3 kwietnia 2013

Chipsy z cukinii

Są bardzo chrupiące,ale tylko od razu po upieczeniu, z czasem dość szybko łapią wilgoć. Przypominają w smaku prawdziwe chipsy, trzeba je tylko odpowiednio doprawić. Z jednej cukinii wyszła mi mała miseczka chipsów. Można je chrupać przed telewizorem bez wyrzutów sumienia :)

Potrzebujemy:

  • cukinię
  • ulubione przyprawy
  • sól gruboziarnistą (opcjonalnie)


 Cukinię kroimy w dość cienkie plastry.
 Wrzucamy do miski i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np: solą czosnkową, papryką słodką, pieprzem cayenne, cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym.
 Układamy na papierze do pieczenia dokładnie przyprawione i wymieszane plastry cukinii, możemy posypać solą gruboziarnistą.
 Suszyć przez około 45 minut w 100 stopniach, ja żeby było szybciej robiłam to na termoobiegu. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 130 stopni.

Wartość kaloryczna: 31 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcze: 0,35 g
Węglowodany: 6,6 g


7 komentarzy:

  1. Jako zdecydowana przeciwniczka chipsów, na takie z chęcią bym się skusiła :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smakowicie :) nie lubie chipsow, ale cukinie kocham w kazdej postaci;)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie tego szukałam, mam w domu 2 ogromne cukinie i nie wiedziałam co z nich zrobić. Kiedyś widziałam na vitalii Twój przepis, na pewno z niego skorzystam. Pozdrawiam truskawkaa89:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej Vitalijko ! :) Z dwóch wyjdzie Ci baaardzo dużo chipsów, oby smakowały !

      Usuń
  4. Przy przedostatnim obrazku masz napisane 'układamy bakłażana', a chyba chodziło o cukinię? Właśnie wstawiam do piekarnika chipsy, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ,moja pomyłka, już poprawione :)

      Usuń
  5. z czym można je jeść?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...