niedziela, 24 marca 2013

Włoskie paluchy GRISSINI - chrupiące!

Przepis Marthy Stewart , naprawdę warto zrobić! Cała moja rodzina się nimi zajada ,ale ostrzegam - do najmniej kalorycznych nie należą! Chociaż ciasta drożdżowe uchodzą za jedne ze zdrowszych ,to robione jest na oleju i potem potrzebny jest olej lub oliwa do posmarowania paluchów. Można je jeść z szynką parmeńską lub same. Swoje zrobiłam z dodatkami : sezamem i solą gruboziarnistą, można spróbować też wykonać je z żółtym serem. Swoje wykonałam na pół porcji ,a wyszły 2 blachy paluchów, składniki które podaję są na całą porcję. Pomysł podłapałam z TEGO BLOGA.





Składniki :
  •  350 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml oleju + olej/oliwa do smarowania paluchów
  • 25 g drożdzy
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru


 Wyrabiamy ciasto z mąki ,wody ,soli ,cukru , oleju i drożdży. Ostawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce zakrywając szmatką.
 Z wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy cienki placek ( paluchy jeszcze urosną ,więc placek może być naprawdę cienki!)
 Przepinamy paski nożem i każdy po kolei zwijamy ręcznie w ruloniki. Jeden paluch ma prawie 50 cm długości!
 Układamy na papierze do pieczenia w równych odstępach ,ale nie za blisko żeby sobie nie przeszkadzały podczas pieczenia. Smarujemy je oliwą lub olejem używając pędzla , musimy to robić bardzo szybko i nie dopuścić do ponownego wyrośnięcia przed włożeniem do piekarnika. Teraz można posypać ziołami, serem , sezamem lub solą.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

3 komentarze:

  1. coś świetnego ! :) muszę wypróbować ! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Paluszki cudowne!
    To nie olej jest winowajcą, tylko raczej oczyszczona mąka i proste węglowodany;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ohh wiem,następnym razem spróbuję wersję z oliwą i mąką pełnoziarnistą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...