niedziela, 24 marca 2013

Uniwersalny sos pomidorowy


Używam go praktycznie do wszystkiego : jako dip do frytek ,makaronu,  jako zamiennik ketchupu albo po prostu do faszerowania. Jest pyszny ,a wystarczy dodać swoje ulubione przyprawy! Na pewno zawiera mniej kalorii niż tradycyjny ketchup i jest dużo zdrowszy, bo nie posiada konserwantów.


Potrzebujemy :
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych w puszce
  • ulubione przyprawy ,u mnie: zioła prowansalskie, granulowana cebula i czosnek
  • sól, pieprz
 Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy tylko wlać pomidory z puszki na suchą patelnię teflonową, dodać przyprawy i trzymać na małym ogniu bez przykrycia. Warto rozdrabniać kawałki pomidorów drewnianą łyżką podczas gotowania. Kiedy cała woda i sok odparują posolić do smaku i gotowe.
 Wartość kaloryczna : około 30 kcal
Białko : 1,5 g
Tłuszcze : śladowe ilości
Węglowodany : 4,9 g

1 komentarz:

  1. Hej! Czy próbowałaś przechowywać ten sos?Czy jest on raczej do zjedzenia "na już"? :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...