czwartek, 21 marca 2013

Sałatka z wędzoną makrelą i zielonym groszkiem

Wczoraj robiłam sałatkę jarzynową z TEGO PRZEPISU  i zostawiłam trochę groszku ,kukurydzy i fasolki na później. Szukałam przepisów, żeby wykorzystać te produkty na jakieś fajne i smaczne dania. Jednym z wymyślonych jest właśnie ta sałatka , wyszła spora miska ,myślę ,że na 3 porcje. 

Potrzebujemy :
  • małą makrelę wędzoną ( u mnie mięso po obraniu dało 100 g)
  • 1/3 puszki groszku konserwowego
  • czerwoną cebulkę
  • 3 ogórki kiszone
  • jajko
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego ( można dać trochę majonezu)
  • sól, pieprz
UWAGA : Warto przygotować sałatkę dzień wcześniej żeby przeszła smakiem.



 Groszek odsączamy na sitku z zalewy. Jajko gotujemy na twardo a w tym czasie drobno siekamy cebulę i obrane ze skóry ogórki.
 Ugotowane i wystudzone jajko kroimy, obieramy makrelę i dzieląc na drobne kawałki wrzucamy do sałatki. Zalewamy jogurtem naturalnym i dokładnie mieszamy. Można użyć majonezu lub jogurtu typu greckiego.  Ja mojej sałatki nie dosalałam ,bo makrela była już dość słona.


 Wartość kaloryczna całej sałatki : 434 kcal
Białko : 36 g
Tłuszcze : 14 g
Węglowodany : 42 g

Wartość kaloryczna jednej porcji :145 kcal
Białko :12 g
Tłuszcze : 4,7 g
Węglowodany : 14 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...