sobota, 23 marca 2013

Sałatka z krewetkami i sezamem


To moja potreningowa sałatka, zjadłam ją z piętką świeżo upieczonego chleba kupionego na wsi ,z chrupiącą skórką ,którą jeszcze dodatkowo podpiekłam na suchej patelni. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna!

Potrzeba:
  • pół opakowania obranych i ugotowanych krewetek ( około 50 g)
  • sałata
  • pomidor
  • jedna rzodkiewka
  • płaska łyżka kukurydzy konserwowej
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, parę kropel cytryny
 Pomidora należy włożyć do wrzątku i zdjąć skórkę, pokroić na 8 kawałków. W dłoniach porwać sałatę, pokroić w plastry rzodkiewkę, ułożyć na sałacie, posypać kukurydzą i położyć na tym pokrojone pomidory i krewetki.
 Wszystko posypać uprażonym na suchej patelni ( przez dosłownie parę sekund od rozgrzania patelni) sezamem.

Wartość kaloryczna sałatki : 116 kcal
Białko : 13 g
Tłuszcze : 3 g
Węglowodany : 11,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...